Pledoarie pentru a ne stabili obiective, scopuri, la început de an

”Începutul anului vine cu câteva zile libere bine venite. Ele ar putea fi folosite intenționat pentru a ne opri din alergare, din ‘a face’ și a ne preocupa puțin de ‘a fi’, a ne proiecta în viitor, a reflecta asupra noastră, a ceea ce ne dorim. Aș lua aceste zile ca pe un interval de liniște ca să ne adunăm gândurile, să ne ‘re-punem pe șine’. Nu avem o astfel de perioadă în an în care (aproape) toată lumea să fie pe modulul ‘relaxare’, în care să nu primim emails, să nu ne ceară cineva ceva.

Consider că este un moment ideal să ne gândim la ce vrem pentru anul care tocmai a început. Ideal ar fi ca acest plan să fie în concordanță cu un plan mai mare personal. Dacă nu avem un astfel de plan explicit, măcar să ne facem unul anual.

A ne propune niște scopuri mai înalte decât a merge la birou, a face cumpărături, a face de mâncare și alte treburi casnice, ne ajută să trăim o viață mai bună, ne ridică deasupra cotidianului, ne asigură o doză bună de oxigen când sîntem parcă sufocați de treburile zilnice.
Când avem câteva scopuri mai înalte, unele care să ne facă pe noi mai buni, sau prin care să contribuim la o viață mai bună pentru alții, atunci peste an, seara, când ajungem acasă obosiți, când sîntem triști, când parcă nu mai vedem speranța pentru ceva mai luminos, ne putem aminti de scopurile noastre, ne putem face un bilanț și ne putem lua energie de acolo.

E bine să îndrăznim să visăm puțin deaspura cercului nostru strâmt în care ne învârtim. Să începem să facem pași în acea direcție; nu mari, puțin câte puțin, în fiecare zi, pe principiul îmbunătățire cu 1% în fiecare zi. Putem chiar să testăm principiul în altă zonă: să punem 100 de lei într-o pușculiță la 1 ianuarie. Dacă adăugăm câte 1% la sold în fiecare zi, la finalul anului vom avea 3778 de lei. Imaginați-vă cum ar fi dacă faceți 1% în fiecare zi în direcția scopurilor pe care le aveți.

A ne stabili un scop, un obiectiv, ne ajută să ne ridicăm deasupra obișnuinței, a liniei de plutire la care trăiesc cei mai mulți oameni. A trăi pe medie nu este neapărat constructiv. Media nu ne individualizează. O viață fără scop, fără aspirații, vise, lasă loc mediocrității. Iar mediocritatea ucide spiritul.

Prin urmare aș recomanda:

– Să ne punem azi obiectivele, scopurile pentru acest an (dacă nu am facut-o).
Să le scriem și undeva, la vedere, pentru noi (eu mai pun pe ușă, ca să vad în fiecare zi); scriu în franceză, ca să nu primesc întrebări de la mama. Dacă nu putem, să le avem undeva la îndemână, ca să le putem revedea ușor.
– Să ne facem un borcan special pentru obiective, în care să punem, pe un post-it, de-a lungul anului, ce am făcut în legătură cu ce ne-am propus. Orice acțiune, cât de mică, e bine să fie acolo, orice pas; să nu ne așteptăm la ceva mare, să dăm atenție pașilor mici. Știți mozaicurile făcute din pietre mici de diverse culori? Așa e și obiectivul nostru.
– Să ne uităm la acest borcan cu post-its colorate peste an, de câte ori sîntem obosiți, fără scop, ne simțim ca un șoricel în roată.
– Să ne implicăm în a ajuta pe alții (o cauză, o școală, un copil, niște oameni în vârstă).

La finalul anului, când ne uităm în urmă, sentimentul de satisfacție va înlocui oboseala, lipsa de sens, stresul, nemulțumirea și alte negativisme.”

Weekly Inspiration scris de Georgeta Dendrino.

#interacters
#enablingchange

Posted in Uncategorized