”La începutul secolului 20, Henri Ford și-a construit succesul cu un model care a schimbat practicile epocii: o mașină simplă și ieftină. A rupt tiparul vremii: ‘Mașinile sînt pentru elite’ și a impus un model alternativ: ‘Mașinile sînt pentru toată lumea’. Puțin mai târziu însă, piața a evoluat și clienții au vrut să aibă de ales. Ford însă a rămas la modelul său de mașină simplă și ieftină. Vremurile s-au schimbat, lumea cerea altceva. Însa cel care a schimbat modul de gândire a unei lumi, a rămas prizonierul propriului model mental. Compania lui Ford a trecut razant pe lângă faliment. (adaptare după “Strategie Modele Mental”, Philippe Silberzahn & Beatrice Rousset).

Un model mental este o reprezentare a realității bazată pe totalitatea credințelor și ipotezelor noastre.

Cred că, de multe ori, în management, sîntem destul de blocați într-un model de gândire care a funcționat până acum câțiva ani. Avem, de exemplu, așteptarea ca angajații tineri să se comporte la fel cum ne-am comportat noi cu douăzeci de ani în urmă, să fie motivați de aceleași lucruri. Uităm însă că, atunci când eram de vârsta lor, ne simțeam neînțeleși, doream să schimbăm lumea, la rândul nostru.

Este însă greu să schimbăm felul în care gândim. Aș propune să facem niște eforturi de genul:

Să ne facem un cont de Tik Tok și să obsevăm ce se întâmplă acolo, să încercăm să nu judecăm ci să înțelegem că felul în care comunicăm s-a schimbat.
Să stăm de vorbă cu oameni mai tineri și să îi ascultăm, să nu întrerupem, să aflăm ce fac, cu ce se ocupă în timpul liber, ce le dă energie, ce îi enervează, ce îi bucură.
Să stăm de vorbă și cu oameni mai în vârstă, și ei au avut experiențe din care putem învăța.
Să ne propunem să învățăm ceva nou în fiecare trimestru (să încercam un alt sport, să mergem la birou și pe alt drum, să trecem de la un sistem Microsoft la Apple, să mergem la birou pe jos o zi pe lună).
Să citim din alte domenii decât cel în care activăm.
Să fim atenți, în parc sau acasă, la cum vorbesc copiii, despre ce, cu ce se ocupă, cum se joacă; totul, fără a judeca.

Sînt lucruri simple, cele pe care le propun. Sînt însă un punct de plecare. Buturuga mică poate răsturna carul mare. Schimbări mici ne pot ajuta să mai variem felul în care gândim, vedem lumea.”

Un Weekly Inspiration scris de Georgeta Dendrino.

#IChangeThereforeIAm
#enablingchange

Posted in Uncategorized