Weekly Inspiration

 

Despre tristețe și ABC-ul emoțional

Fac ateliere de comunicare de multă vreme și în timpul lor, aproape inevitabil, apare discuția despre gestionarea emoțiilor – ale noastre și ale altora. Deseori plec de la o întrebare simplă: hai să vedem, care este rolul emoțiilor? Cei mai mulți participanți știu sau intuiesc: sunt, simplist vorbind, semnale despre lumea exterioară sau interioară. Fiecare emoție semnalează ceva și fiecare ne îndeamnă să facem ceva (de unde impulsurile).

Am observat, după o serie mai lungă de ateliere sau cursuri, că se repetă un lucru. Când vorbim despre cele 4 emoții de bază, respectiv bucurie, tristețe, furie și frică, oamenilor le este ușor să găsească rolul bucuriei, fricii sau al furiei, nu însă și al tristeții. Aici se lasă de obicei o tăcere și este nevoie să ajut sala cu întrebări. Când ne simțim triști? Ce ne provoacă cea mai mare tristețe? Tristețea semnalează o pierdere și ne îndeamnă să încetinim ritmul, să ne închidem în noi și să suferim, pentru că, după cum mi-a spus o dată un psiholog, the only way out is through, în cazul unei pierderi.

Îmi dau seama din asta că e loc de educare și autoeducare aici. E important să stăpânim un ABC emoțional, la fel cum e important să stăpânim niște competențe de bază, cum este operarea unui calculator sau șofatul. De ce? Pentru că orice demers de gestionare pornește de la a înțelege niște resorturi mai profunde. Și pentru că, deși statisticile spun despre România că are mult mai puține cazuri de depresie decât media europeană, realitatea din jur ne arată că mulți, foarte mulți oameni duc peste tot cu ei răni ascunse.

Weekly Inspiration scris de Alina Doica, Interact.

#emotions
#sadness