Weekly Inspiration

 

”Despre colaborare și Școala Altfel, în toiul vacanței de vară

Anul acesta am fost din nou la o școală în Săptămâna Altfel și am făcut câteva activități cu copii de clasa a IIIa. Una dintre activități presupunea o împărțire în 4-5 echipe, o construcție de realizat, puțină competiție, un scenariu destul de clasic. Ce mă interesa era să colaboreze și să găsească soluții creative. Le-au găsit și au colaborat (în echipele mici), dar cel puțin jumătate din farmecul activității a fost răpit de nevoia de a-i disciplina suficient cât să audă instrucțiunile (rămân la părerea că una dintre principalele probleme în învățământ este numărul prea mare de copii într-o clasă) și apoi de a gestiona arătatul cu degetul care s-a produs ulterior între echipe, nemulțumirea, acuzele și micile izbucniri de agresivitate.

Este un lucru pe care îl văd destul de des și în organizațiile cu care lucrăm. Ca societate, ne este greu să colaborăm și parțial este vina sistemului care ne-a format/ne formează. Îmi amintesc de o clientă din Franța, care a lucrat câțiva ani ca manager în România, și care spunea: oamenilor le este greu să colaboreze pentru că la școală totul era individual – temele, lucrările, răspunsurile.

Mulți dintre cei activi acum pe piața muncii au lucrat la primul proiect în echipă atunci când au ajuns la facultate. Știu că între timp s-au mai făcut progrese, dar e o temă care, recunosc, mă obsedează. Cum putem încuraja mai mult colaborarea, la toate vârstele? Nu am încă un răspuns. Mă gândesc însă că, dacă permitem colaborării și comportamentelor care o definesc să urce în lista noastră de priorități – mai sus decât ”dar Popescu cât a luat?”, respectiv ”uite, cei din departamentul X ce bine s-au descurcat cu targetul” – avem de câștigat.”

Text scris de Alina Doica, Interact.

#enjoyworkingtogether
#enablingchange

Posted in Uncategorized