Weekly Inspiration

”Câte fire de ceapă ai dat celorlalți?

Încep prin a vă aminti parabola firului de ceapă din Frații Karamazov, romanul lui Dostoievski:

‘A fost odată o femeie amarnică şi rea la suflet. Şi acea femeie a făcut umbră pământului şi, împlinindu-i-se sorocul, a murit. Şi intrând în moarte, nu a lăsat nici o faptă bună după ea. Diavolii au înşfăcat-o aşadar şi au azvârlit-o în lacul de foc.

Iar îngerul ei păzitor şedea pe mal şi îşi tot zbuciuma mintea: “Oare ce faptă bună o fi făcut în viaţa sa?” Şi, amintindu-şi, s-a dus la Dumnezeu şi i-a spus: “A smuls din grădina ei un fir de ceapă şi l-a dat de pomană unei sărmane femei sărace.”

“Ia acel fir de ceapă,” i-a zis Dumnezeu, “şi dă-i-l să se agaţe de el şi, după aceea, încearcă să o tragi afară. Dacă reuşeşti să o scapi, să vină aici, în Rai, iar dacă firul de ceapă se rupe, să rămână acolo unde se găseşte acum.”

Îngerul s-a pogorât degrabă în Iad şi a spus, întinzându-i firul de ceapă: “Apucă-te bine de el, femeie, şi am să te scot afară. Şi s-a pornit să tragă cu putere de fir până când a scos-o aproape cu totul din Iad. Dar, ce să vezi, ceilalţi osândiţi, când au prins de veste că îngerul vrea să o scape, s-au agăţat de ea, să-i tragă şi pe ei afară. Haină de suflet, cum era, scorpia de femeie a început însă să dea din picioare şi să urle: “Pe mine voieşte să mă scoată, nu pe voi, ceapa este a mea, şi nu a voastră!’

O revistă de resurse umane a dedicat recent un întreg număr bunătății, ca valore umană. Mi s-a părut utopic la început. Cu cât mă gândesc mai mult, cu cât mă uit mai mult în jur însă, cu atât văd necesitatea atragerii atenției asupra acestui subiect. Știu că trebuie, la fel ca în avion, să ne punem nouă înșine masca de oxigen întâi, să avem grijă de noi, să ne uităm la noi, să ne analizăm, înțelegem, acceptăm. Din când în când însă e bine să facem fapte bune și pentru ceilalți. O faptă bună poate fi că ai întrebat pe cineva ce mai face, că l-ai ascultat, că i-ai arătat că îți pasă și că, pentru câteva minute, i-ai dat din timpul tău. Nu mereu e nevoie de fapte mărețe. David îl învinge pe Goliath; buturuga mică răstoarnă carul mare; câteva minute de atenție acordate unui om pot face minuni.
Tu cui i-ai dat un fir de ceapă azi?”

Un text scris de Georgeta Dendrino, Interact.

#begood
#enablingchange