Weekly Inspiration

Weekly Inspiration

”- Ce părere aveți despre plagiat și plagiatori?
– Sunt niște hoți, e un fel de furt ce fac ei. Folosesc munca altuia în folosul lor.
– Deci sunteți de acord că fură proprietate intelectuală pentru a obține beneficii personale?
– Da.
– Ce simțiți față de plagiatori?
– Dispreț.
– Prin urmare, bănuiesc că nu plagiați și nu aveți de gând să plagiați lucrarea cuiva pentru a obține o diplomă de doctorat sau orice alta formă de recunoaștere a muncii intelectuale?
– Desigur, bineînțeles că nu.
– În altă ordine de idei, am o altă întrebare acum, câți dintre voi au auzit de video streaming, torente sau alte modalități de urmări filme gratuite online? Nu o să vă întreb dacă ați și făcut acest lucru. Nu o să vă întreb nici dacă softul pe care îl folosiți pe calculatoarele voastre personale este sau nu licențiat.

Era ușor de observat la acest moment cam starea participanților se schimbase. De la zâmbete complice, la încruntări sau surprindere, până la reacții rapide de dezacord ”dar, nu e același lucru cu plagiatul!”, aveam deja rumoare în sală.

Deși poate să pară, acesta nu este un instantaneu dintr-un seminar de etică sau protejare a proprietății intelectuale. Este parte dintr-un seminar de management al stresului care scoate în evidență ceea ce în psihologie se numește disonanță cognitivă, o situație care implică deținerea simultană a unor atitudini, convingeri sau comportamente aflate în opoziție, în conflict și care reprezintă o formă de stres psihologic.

Problema care apare aici este că avem tendința de a nivela conflictele interioare și asta duce adeseori la auto-manipulare şi la acceptarea unor comportamente pe care altfel le blamăm în alte forme la alții. Cu alte cuvinte ne mințim ușor pe noi înșine. Dacă vă simțiți stresați, ajută să căutați factorii de stres nu numai în exterior ci și în interior. Avem nevoie să ne analizăm mai mult, să ne cunoaștem mai bine.”

Un text scris de Lucian Mihai, Interact.

#knowyourself
#stressmanagement
#saarunceprimulpiatracelcare