Weekly Inspiration

 

Weekly Inspiration

”Fascia romană și puterea echipelor

Fascia era o armă romană a cărei coadă era strânsă într-un mănunchi de nuiele. O nuia poate fi ruptă, un mănunchi de nuiele este mult mai greu de distrus. De ce nu foloseau romanii o simplă coadă dintr-o bucată?
Fascia era un simbol al puterii romane, al ideii că unde-s mulți, puterea crește.

Aceasta duce cu gândul la cum formăm echipele în companiile de azi și cum îi strângem pe oameni împreună pentru un scop comun. Sigur, fiecare individ are și propriile scopuri, este inevitabil, este firesc. Rolul unui lider însă este să îi inspire pe oameni să vrea să contribuie, să înțeleagă că, pentru ca lucrurile să meargă bine, trebuie să contribuie toți.

Cu o singură nuia nu câștigai o luptă, chiar dacă nuiaua era foarte bună. Cu mai multe puse împreună șansele de câștig erau mult mai mari.

Cu un jucator bun în echipă, care însă aleargă singur și nu dă pasele altora, nu poți câștiga campionatul de fotbal. La fel este și în companii. Cu una sau două primadone, 2-3 staruri, o firmă nu poate fi câștigătoare pe termen lung, firma și echipa ei sînt vulnerabile.
Mă uimește când văd oameni care concurează între ei într-o organizație, sînt invidioși, în loc să fie în competiție cu adevărata lor concurență, alte firme de profil.

Știu, mulți dintre noi lucrăm mai bine individual decât în echipă. Însă dacă nu înțelegem și acceptăm rațional și emoțional că un individ este asemenea unei nuiele singure din fascia romană și că doar împreună, doar având scopuri comune sîntem competitivi, riscăm să pierim repede, unul câte unul.”

Un text scris de Georgeta Dendrino, Interact.

#teamwork
#enablingchange

Posted in Uncategorized