De la experiență la învățare experiențială, pentru middle și top manageri

 

Este o zi de martie obișnuită, dar pentru trainerul din mine, este o zi specială: am ocazia să mă reîntâlnesc, în cadrul unei sesiuni de follow up, cu o grupă cu care am lucrat în decembrie, într-un workshop de abilități de prezentare. Ziua este specială din două motive: a fost o grupă cu o energie aparte, iar prezentările lor finale au îmbinat în mod fericit profesionalismul și nota personală. Al doilea motiv este că am ocazia, și nu o am atât de des pe cât mi-aș dori, să văd cu ce au rămas din experiența noastră, ce au aplicat, ce funcționează și ce nu.

Participanții se strâng și dăm startul sesiunii. La început, pare că nu-și amintesc mare lucru, au pe alocuri aerul unor elevi înainte de teză – oare o să ne dea greu? Oare mai apucăm să frunzărim ceva? Apoi, unul dintre ei îi spune unei colege: ”Mai știi prezentarea ta de la conferința de vânzări și marketing? A fost super, ai făcut o analogie foarte reușită între clienții tăi și tipurile de copii pe care îi avem mai toți acasă.” Și așa, încep să curgă exemplele. It’s a good day for training. For experiential training.

În cei 20+ de ani de activitate în domeniu, învățarea experiențială a fost mereu o preocupare a noastră, la Interact. În anii ´90, metoda predominantă în învățarea limbilor străine era cea tradițională, pe care poate v-o amintiți din școală: mult accent pe gramatică, exerciții repetitive, traduceri și retroversiuni. Dar noi ne adresam unui public cu alte nevoi, mai pragmatice: să se facă înțeleși în întâlnirile la care participau parteneri străini, respectiv să vorbească și să înțeleagă româna de bază, în cazul expaților. De aceea, am folosit metoda comunicativă încă de la început, cu accent pe fluență și punerea în situații reale. Făceam și mai facem și azi ”excursii de studiu” la piață, la restaurant sau în diverse birouri administrative.

O altă zonă de învățare experiențială pe care o practicăm de mult la Interact este cea a simulărilor de afaceri. Într-o simulare, participanții își conduc propria afacere pe o piață concurențială, folosind KPIs reali din business-ul lor. Este o experiență de învățare foarte puternică, în care cursanții au ocazia să exerseze într-un cadrul realist și alte abilități mai puțin evidente, cum ar fi abordarea managementului superior sau gândirea critică. Un lucru mai puțin cunoscut despre simulări este că, la început, rugăm participanții să își aleagă roluri diferite de cel din viața de zi cu zi, tocmai pentru a putea înțelege mai profund, la cald, cu ce se confruntă colegii lor. Cea mai bună dovadă despre cât de puternică se dovedește experiența este aceea că, adesea, ne prinde ora 21.00 în sală sau chiar mai tîrziu, pe facilitatori și pe cursanți, deopotrivă.

În ultimii ani, am dezvoltat programe experiențiale pentru middle și top management. De exemplu, avem un program dedicat celor aflați la prima experiență de manager, care implică mult „on the job learning” între module, cu provocări pe care participanții le rezolvă și le prezintă apoi în cadrul workshopului. De asemenea, au la dispoziție și „tool”-uri moderne, cum ar fi o aplicație pe care o pot folosi în timp real pentru a crea echipe de lucru sau pentru a se pregăti pentru discuția de evaluare a performanței. Cât despre top management, pentru ei, am scos formatul de „group coaching” cu totul din sala de curs, oferindu-le Journey To Your Inner Self, un program de leadership care presupune o călătorie inițiatică, atât la propriu, cât și la figurat.

Pentru a juca puțin și rolul avocatului diavolului, cred că în zilele noastre, uneori, se pune un accent excesiv pe ideea de experiență în învățare, iar meritele aspectelor teoretice sunt expediate poate prea ușor. Pe de-o parte, aceasta este o reacție de înțeles pentru că mulți dintre noi, în anii de formare, am avut parte de multă teorie în detrimentul practicii. Mai este desigur și argumentul perfect valid că învățăm cel mai bine prin experimentare. Dar asta nu ar trebui să excludă o minimă bază teoretică. Sunt situații, precum cea a unui manager proaspăt promovat, în care este nevoie de o etapă de asimilare a unor principii – în cazul de față, principii de management.

Cineva spunea că în training suntem curatori de cunoștințe. Aș nuanța, adăugând că suntem curatori de cunoștințe și experiențe. Așadar, în chip de pseudo-concluzie, experiential learning – întotdeauna!, cu o doză de gândire critică și introspectie.