Journey to Your Inner Self© – Something Different.

Hello Change. Welcome to Interact Newsletter. Thank You! View this email in your browser

Journey to Your Inner Self© – creating reflective leaders

Feedback-ul clienților

”Journey to Your Inner Self© – un program altfel”

Cristina Paveliu – HR Manager, Michelin
 

”La început de an, eram în căutarea unei opțiuni de dezvoltare mai ‘altfel’, pentru top managementul din organizația noastră, populație care mai beneficiase și în trecut de diverse opțiuni de dezvoltare, și de aceea, aveam nevoie de un suflu nou, de o intervenție de dezvoltare complet diferită de cele la care fuseseră expuși în trecut.

În acest context, m-am întâlnit cu Georgeta Dendrino – Managing Director Interact, și în același timp Coach acreditat INSEAD, iar întâmplarea a făcut ca ea să fi lucrat la conceperea tocmai a unui astfel de program, mai altfel, care mi s-a parut că se potrivește foarte bine cu ceea ce căutam noi.

Era o propunere extrem de îndrăzneață pentru acel moment (vorbim de începutul anului 2017) – cu focus pe sine, pe introspecție, pe dezvoltarea a ceea ce numim ‘reflective leader’. Să fim serioși – intervenție de dezvoltare cu focus pe sine?? Să nu mai investim într-un alt program de dezvoltare cu focus principal pe nevoile companiei? Ei bine da, de această dată, propunerea era să investim într-un program cu focus ‘pe sine’!

Bine, bine, veți spune, și cum să vinzi un astfel de program către general management? Cum să determini organizația să investească într-un program care nu mai ține cont, în principal, de nevoile de business, ci mai degrabă de nevoile de dezvoltare personală? Cu puțină imaginație și mult efort, se poate demonstra în mod clar că un leader care se cunoaște mai întâi pe sine, poate ulterior să se concentreze pe mai buna coeziune a echipei pe care o conduce, devine mai empatic la nevoile celor din jur, și de ce nu, mai creativ în modul de gestionare a diverselor intervenții strategice în organizația pe care o conduce. În fapt, poate duce la creșterea rezultatelor de business.

Totul la acest program era foarte bine gândit și pus la punct – de la locul propus pentru ‘pelerinaj’ – un loc cu o simbolistică aparte – Delphi – templul lui Apollo, la diversele situații la care să fie expusă echipa participantă, și, de ce nu, la crearea unui context de business, pentru că nu uităm nici un moment că suntem într-o călătorie de introspecție, însă o călătorie care are un pretext, iar acela trebuie totuși legat de business.

Să ne înțelegem, un astfel de program poate funcționa în cadrul unei echipe unde există încredere între membrii acesteia, și unde nu există teamă de expunere; este excelent pentru cei care doresc să pornească în această călătorie interioară, și în același timp, să se bucure și de o activitate care poate ajuta la sudarea echipei.

Efortul coach-ilor pe parcursul acestui program este enorm, deși poate părea ca o plimbare în parc (în acest caz, la Delphi), ei nu au nici o clipă liberă, fiecare moment trebuie exploatat ca o posibilă acțiune de învățare. Este ca atunci când îi pui o oglindă în față leaderului și  îl lași să aleagă ce dorește să vadă. Însă pe parcursul celor două zile și jumătate, cât durează programul, oglinda este acolo, pentru fiecare dintre participanți. Unii pot alege să o ignore, alții să ia în considerare doar ce le place să vadă, iar alții vor cu adevărat să devină mai buni, și atunci sunt interesați de fiecare aspect care contează!

Privind retrospectiv, cred că unul din cele mai memorabile evenimente a fost însăși călătoria la Delphi, modul în care a fost ea gestionată de coach, cu opririle planificate pe drum și momentele de reflecție/introspecție. Locurile alese pentru toate momentele speciale ale programului sunt absolut minunate, rămân pe veci în memorie! Iar de aici, până la a alege ce vrei să devii, nu este decât un pas – pe care poți decide să îl faci. Sau nu.

Îți mulțumesc Georgeta Dendrino pentru minunata experiență ce ne-ai oferit-o! Sper ca și alte echipe de management să poată beneficia de un astfel de program.”

”Journey to Your Inner Self© – jurnal de călătorie”

Roxana Dumitrașcu – Country Manager Saint-Gobain, Diviza Abrazivi
 

”Anul trecut, undeva la mijlocul lunii iulie primesc o informare de la Resurse Umane cum că sunt invitată să particip la un training, la începutul lunii septembrie pe teme de leadership împreună cu alți colegi din top managementul companiei. Nici un alt detaliu…
”Iar? Altul? Și la început de septembrie! Ăștia nu știu că vine bugetul?! Acum, imediat după vacanță, când sunt atâtea de făcut!!…” 

Cam asta îmi trecea prin minte la momentul acela. Apoi am aflat că va fi în Grecia, la Dephi.
Grecia?! Delphi?! OK, măcar asta pare interesant, altfel decât până acum!
Cum timpul zboară, a venit foarte repede momentul training-ului și totul părea altfel.

Echipa de trainer-i de la Interact o știam de la alte evenimente organizate împreună: oameni frumoși, cu mintea deschisă, cu mult umor și în același timp cu simțul realității.
Atmosfera era una relaxată, parcă de vacanță, dar și cu o tentă serioasă – doar eram acolo ”top of the top” – din companie!
Și am început a călători…

Cum lucrurile sunt făcute de oameni, noi, ca manageri de companie, în primul rând suntem persoane care conducem și formăm oameni.
Și cum și noi suntem tot oameni avem și noi slăbiciuni, temeri, emoții.

În general, prin natura jobului, suntem preocupați să facem lucuri, să împingem evenimentele să se întâmple, să fim conducătorul  de ”oaste”, deschizătorul de drumuri, mai puțin predispuși sau dispuși către introspecție și autoanaliză, poate și din cauza faptului că nu ne acordăm mult timp noua înșine.

Cum ne transpunem propria personalitate în organizație? Cum acționăm și reacționăm în situații dificile sau delicate? Cum luăm decizii? Cum ne gestionăm emoțille și cât de subtili știm să fim? Ce impact avem asupra oamenilor cu care lucrăm? Cât de atenți reușim să fim la emoțiile și reacțile celor din jur? Cât de sinceri suntem cu noi înșine? Cum gestionăm o criză, un conflict? Cât de singuri ne simțim acolo ”sus”?

Ei bine, în această călătorie, am căutat împreună cu echipa de trainer-i răspunsuri la acestea și nu numai.
Cum nu o avem la dispoziție pe Pythia, pentru a ne îndruma spre cea mai bună decizie în munca noastră, e bine să punem în practică ceea ce scrie pe frontispiciul templului din Delphi : ”Cunoaște-te pe tine însuți”.

Aici, în cele două zile ale călătoriei, ne-am găsit timpul să fim doar cu noi și să ne răspundem la cât mai multe întrebări despre noi și despre felul cum acționăm și reacționăm.

Este o călătorie care te obligă să fii sincer cu tine și să îți pui întrebări, o călătorie pe care toți cei care conducem și formăm oameni ar trebui să o facem măcar o dată. Pentru mine călătoria de introspecție continuă și prin modalitățile și situațiile sugerate pe parcursul training-ului.

Ingenios și plin de imaginație, formatul acestei călătorii cu oameni îndrăgostiți de munca lor de coach-i, este un timp de introspecție, de adăugare de valoare util atât pentru noi cât și pentru companie.

Mulțumesc Interact!”

Journey to Your Inner Self© – The Story

 

La jumătatea anului 2016 construiam un nou program, Journey to Your Inner Self©.

O parte din echipa Interact a fost la Delphi pentru a testa conceptul și a pune la punct toate detaliile.

 

Mai târziu, în mai 2017, am lansat Journey to Your Inner Self© printr-un eveniment inedit, iar în august 2017 a avut loc și prima călătorie la Delphi cu un client.

 

Ce este și cui se adresează programul Journey to Your Inner Self©?

 

O călătorie de învățare la Delphi, Grecia:

  • Grupul de participanți, acompaniat de 3 coach-i, trebuie să ajungă la Delphi (destinația finală) prin completarea mai multor probe, studii de caz și activități, pe de o parte, și prin discuții de reflecție asupra evenimentelor prin care trec, pe de altă parte
  • Participanții primesc un studiu de caz pe care trebuie să-l rezolve pe parcursul călătoriei
  • Participanții sunt puși în fața unor situații din viața reală menite să scoată la suprafață reacții, comportamente și decizii

Principalele teme abordate în program:

  • Gestionarea propriei persoane
  • Gestionarea mai bună a oamenilor din echipă
  • Dezvoltarea individuală a liderului
  • Gestionarea reacțiilor în situații de criză
  • Înțelegerea limitelor personale în diverse situații
  • Gestionarea situațiilor delicate care sunt de obicei mascate (aspecte ce țin de partea personală sau organizațională)
  • Descoperirea elefantului din încăpere – abordarea aspectelor care sunt de obicei evitate, ignorate sau respinse)
  • Dezvoltarea inteligenței emoționale – ajutarea liderilor ,,să bată fierul cât e receʹʹ și să intervină mai subtil

Scopul programului

  • Să creeze contextul potrivit în care liderii să devină conștienți de propriile comportamente și practici care afectează performanța oamenilor și a organizațiilor.
  • Să creeze un mediu care facilitează o mai bună înțelegere a sinelui și a propriilor vulnerabilități, punând astfel bazele transformării pe plan personal și profesional.

Cui se adresează?

  • Senior executives
  • Manageri cu experiență care se pregătesc să preia responsabilități mai mari în cadrul organizației
  • Talente din cadrul organizației care se pregătesc pentru o poziție superioară

Ce a stat în spatele creării acestui program?

”Am auzit foarte des clienți din resurse umane care spuneau că vor altceva, programe diferite, diferențiatoare. Cu cât oamenii din business au mai multă experiență, cu cât sunt mai sus în organizații, cu atât au fost expuși la mai multe programe de învățare, de dezvoltare. Nu e tocmai ușor să mai poți ține un om din top management într-un curs de două zile în clasă.

 

 

Am avut multe aprecieri, dar am avut și comentarii de genul: la noi, echipa de management nu vrea astfel de programe, ei vor să asiste doar, nu să se expună.

Mentorii vor avea acolo rolul lui Jimini Cricket din Pinocchio. Mai exact, Pinocchio trece prin diverse experiențe însoțit de Jimini Cricket, iar la finalul acestor experiențe, Pinocchio este umanizat.

Un lider care se cunoaște mai bine pe el însuși, care își știe propriile resorturi, ce îl face să reacționeze și să acționeze în anumite feluri nepotrivite, va fi un lider mai bun, mai ușor de urmat de către ceilalți.”

– Georgeta Dendrino, Managing Director Interact

/// self awareness
leadership
experiential learning
group coaching
delphi