Think on Your Feet® – Un curs de comunicare dar și de gândire

1. Ce este TOYF?

La o primă privire, Think on Your Feet® este un curs de comunicare stucturată și de impact care oferă participanților mai multe tehnici de “ambalare” a mesajului. În esență, însă, el este mai mult decat un curs de comunicare, este și un curs de gândire. De ce spun asta? Fiindcă ce precede mesajul vorbit este informația din mintea noastra, iar o comunicare clară presupune și o gândire clară. Cum spune și motto-ul Think on Your Feet® “Clear speaking is clear thinking’’!

2. In cât timp pot să văd o schimbare în comunicare?

Un lucru pe care îl observăm deseori la participanții de la Think on Your Feet® este faptul că aceștia își însușesc foarte rapid unele tehnici. Prima zi de curs cuprinde multe exerciții practice și ocazii de a transfera tehnicile de structurare a mesajului la activitatea de zi cu zi a fiecăruia. Deja după o primă zi de lucru atât de intensă, se observă o diferență în stilul de comunicare al unor participanți mai ales în ce privește concizia mesajului. E ca și cum a doua zi vin alți oameni la curs, unii care comunică mai clar și mai structurat.

3. Dă-mi un exemplu de cum pot aplica tehnicile Think On Your Feet

Cred că o situație în care ne regăsim deseori este aceea în care trebuie să ne prezentăm în fața unor oameni noi, fie ca suntem la un training, la o conferinta sau la un eveniment. Poate că nu avem neapărat un discurs pregătit pentru astfel de situații și suntem nevoiți să improvizăm, riscând să spunem fie prea puține lucruri, fie prea multe. Într-o astfel de situație putem alege sa ne prezentăm folosind trei locuri esențiale în care am câștigat experiența profesională: la facultate, la primul job și în compania în care lucrăm în prezent, adăugând un exemplu la fiecare loc în parte. Astfel, auditoriul urmărește ușor un mesaj bine structurat, vizualizează locurile enumerate și rămâne cu o idee clară asupra unui subiect complex. Și uite-așa am folosit una dintre tehnicile Think on Your Feet® :)

4. Dar stilul meu de comunicare e ceea ce mă face special, de ce aș comunica mai structurat?

Cred că într-un mod paradoxal, structura este acel element din comunicare care oferă și o mare libertate. Odată ce am fixat clar niște piloni principali ai mesajului, putem adăuga exemple, metafore și detalii care dau culoare informației și o fac mai autentică, fără a risca însă să pierdem ideile principale, la care ne ne putem întoarce oricând. Avem o hartă în față cu niște obiective clare, însă suntem liberi să alegem ce drum dorim de la un obiectiv la altul.

 

Un articol de: Miruna Neacșu, Trainer Interact.

Posted in Uncategorized