Cand ai cumparat ultima data ceva facut de un antreprenor român?

Nu sint o nationalista, as spune chiar ca afinitatea mea cea mai mare merge catre o alta tara decat Romania. Daca as putea alege, as vrea ma degraba sa am un pasaport al lumii si al niciunei tari. Ma identific mai mult cu spatiile dintre tari, cu aerul, si cu putin din toate tarile.

In acelasi timp, daca tot se intampla sa fiu aici, ma gandesc ca e bine sa ma uit si la cum locul acesta poate fi mai bun. Cum pot contribui la un loc in care oamenii care au idei sa aiba o viata decenta, buna.

Cred ca sint multi oameni buni si in aceasta tara, oameni creativi, care au energie, care vor sa depuna eforturi ca sa faca ceva special. Dar trebuie sprijiniti de cei din jur. In acest context, pun intrebarea:

Cand ai cumparat ultima data ceva facut de un antreprenor roman?

Acum cateva luni am intalnit, la o reuniune a Professional Women’s Network, o antreprenoare din Romania care e la inceput de drum. Am cumparat un produs de-al ei, chiar inainte de lansarea firmei, fiind astfel prima ei clienta.

Acum cativa ani, cand am aflat de o alta firma a unei antreprenoare romane, am cumparat cateva zeci de esarfe pentru toate persoanele dragi mie (am trimis si unor prietene in strainatate atunci).

Acum vreo 15 ani, un prieten mi-a prezentat un prieten de-al lui care incepuse o agentie mica de turism. Am inceput sa lucrez cu el si lucrez si in prezent.

Am fost recent in Singapore si am dus cadou unei prietene un colier superb facut de o artista din Romania. De ce? Pentru ca e bine sa investim si in firmele romanesti.

Pentru ca vreau sa cred ca si aici sint oameni care au idei bune, care sint de calitate, care vor sa miste lucrurile, asa cum pot ei, putin cate putin – nu dramatic, nu dintr-o data, pentru ca nu au capacitati de multinationala, dar cred ca schimbarile mari pot sa inceapa si cu pasi mici facuti de mai multi oameni.

Este interesant ca daca o vedeta internationala lanseaza ceva nou (un tricou, o sapca, whatever), imediat ne ducem sa ne cumparam; vrem sa fim ca vedetele, sa ne identificam cu ele. Ni se pare, poate, ca daca purtam aceeasi jeansi ca o vedeta, sintem ca ea… punem banii nostri acolo unde oricum exista foarte multi bani.

Cred insa ca pentru ca o societate sa functioneze mai bine, sa creasca, e bine sa investim si in oamenii ei. Sa ne ducem sa dam bani si pe o rochie facuta de un roman; pe o carte scrisa de un roman; sa alegem un trainer roman; sa mergem si la o cafenea a unui roman; sa cumparam produse facute de romani (acum cateva zile m-am intalnit cu o clienta care comandase zacusca de la un mic antreprenor roman din Brasov).

In acest context, va propun sa ne gandim cand cumparam un produs, un serviciu, daca putem cumpara ceva facut de un roman, o firma romaneasca – desigur, la o calitate similara unui produs, serviciu facut de cineva din strainatate. Putem influenta schimbari mai mari intr-o tara prin acte mici facute cu consecventa.

Voi incheia cu intrebarea:

Cui din aceasta tara ai dat sanse in ultimul an?

 

Un articol de: Georgeta Dendrino, Managing Director – Interact

Posted in Uncategorized