Tendințe și previziuni ale antreprenorilor români pentru mediul de afaceri, în 2018 (II), Manager Express – ianuarie 2018

2018 se anunță un an cu un grad de instabilitate mai mare decât 2017. Instabilitatea politică, legislativă, fiscală ne determină să ne canalizăm creativitatea spre a găsi căi de supraviețuire, din păcate, aș zice. Creativitatea noastră ar trebui valorificată în scopuri mai înalte: pentru a face o diferență în această lume, pentru a construi o lume mai bună, mai coerentă, cu oameni mai buni; singura reacție viabilă în fața curentului care parcă ne obligă să funcționăm la baza piramidei este, după părerea mea, aceea de a ne preocupa doar de nevoi primare.

Previziunile de la The Economist pentru 2018 pentru România arată că economia va crește; se vede însă o îngrijorare legată de reformele nepopulare care împing această țară înapoi în trecutul pe care îl credeam uitat. Sunt sigură, însă, că vom găsi căi de a face diferența. Până la urmă, antreprenorul are un vis, nu? Nu poate funcționa altfel, pe termen lung.

Contextul este unul impredictibil, dominat de D-VucaD (disruption, volatility, uncertainty, complexity, ambiguity, diversity): este o lume în care vom trăi și mai multe schimbări, neregularități, nesiguranțe, iar diferențele între generații vor deveni din ce în ce mai mari, forța de muncă de calitate – mai greu de găsit. În acest context, cred că antreprenorii, managerii de firme, vor avea nevoie de mentori, Executive Coaches în care să aibă încredere și cu care să vorbească. Îmi amintesc de un client care îmi spunea că vrea să ne întâlnim ca să “îl pun pe șine”. Cred că exprima foarte bine nevoia pe care o vom avea în anul acesta.

Oamenii vor fi în căutare de noi valori – acum suntem în derivă, singura „valoare” este banul. Nu mai știm „de ce” facem ceva, de ce ne înhămăm la un proiect. Singurul azimut este cel financiar. Pare că nu ne mai bucură prea multe lucruri, că suntem într-o stare de blazare periculoasă.

Rolul antreprenorului, al managerului, mai ales acum, este să îi ajute pe oameni să își găsească valorile. Este foarte greu, însă, în condițiile în care tot timpul pare că ni se mișcă pământul sub picioare. Din când în când, cred că vom avea nevoie de cineva care să ne ajute să ne uităm de sus la toata scena, la firma noastră, la noi, la tot spectacolul, pentru a vedea clar, pentru a putea lua deciziile cele mai bune.

Citeste mai departe.

Un interviu cu Georgeta Dendrino, Managing Director – Interact