Brain Summit Report 2017

Editia de anul acesta a Brain Summit – conferinta internationala a partenerilor nostri de la Emergenetics® – a stat sub semnul viitorului. Pornind de la tema propusa, Emergineer Your Future, prezentarile si discutiile participantilor au revenit mereu si mereu la lumea spre care ne indreptam si cum ii vom face fata, care sunt provocarile si oportunitatile ce ne asteapta, atat la nivel profesional, cat si la cel personal.

Un subiect inevitabil a fost nivelul de implicare si angajament si criza talentului, doua aspecte in stransa legatura, mai ales din punctul de vedere al oamenilor de HR si al managerilor in general. Iata cateva statistici ce ridica semne de intrebare privind viitorul companiilor:

–        Angajamentul continua sa fie la cote minime de 15 ani – de exemplu, 50% dintre americani doar isi tolereaza jobul, si numai 15% dintre ei se considera cu adevarat implicati

–        Conform Linked In, 83% dintre manageri considera ca talentul este prioritatea numarul 1 si 92% dintre angajatori se asteapta ca va creste competitia pe piata talentului, conform unui studiu Mercer

–        Conform companiei de recrutare GreenJobInterview, costul mediu al unei greseli de recrutare poate fi de 30% din castigurile potentiale ale unui angajat in primul sau an, si pana la 80% din rotatia personalului se datoreaza greselilor de recrutare

In acest context, prin prezentarea cu care a participat la Brain Summit, Interact a propus o perspectiva ce poate fi de folos atat oamenilor – fie ca sunt angajati, candidati sau antreprenori, cat si angajatorilor, si anume definirea unei strategii de inovare personala.

Asadar, care este contextul in care operam? Traim intr-o lume VUCA, ceea ce pare ca nu mai este o surpriza pentru nimeni. Volatilitatea, nesiguranta, complexitatea si ambiguitatea sunt la ordinea zilei. Paradoxul dintre nesiguranta locului de munca si longevitatea in crestere este doar unul dintre paradoxurile realitatii profesionale. La fel este si opozitia aparenta dintre timpul tot mai limitat si nevoia de scurtaturi, pe de-o parte, si nevoia de a da un sens mai profund lucrurilor, activitatii noastre, de a atinge un echilibru intre viata profesionala si cea personala, pe de alta parte. Si, ca si cum lucrurile nu ar fi suficient de complexe, inovatia este regula, nu exceptia.

Ce este de facut? Probabil nimic, la modul general, si totul, la nivel personal. Deoarece in cei mai multi dintre noi nevoia de stabilitate coexista cu cea de nou si adaptare, atunci unul dintre raspunsurile posibile la aceasta criza moderna este crearea unei identitati profesionale stabile. In anii ’90 exista o serie de carti de business numite ‘Portable MBA’ – un alt produs al culturii de tip fast-food. Cum ar fi daca am numi aceasta identitate profesionala a noastra ‘sinele portabil’? Cum ar arata el? Cum l-am construi?

Iata cateva elemente ale puzzle-ului :

–        Cunoaste-te pe tine insuti – da, exact, chiar celebrul indemn din Antichitate. Care e povestea ta ? Ce iti pune in miscare emotiile – atat cele negative, cat si cele pozitive? Pentru ce te-ai da jos din pat? Care sunt preferintele tale de gandire, de comportament si ce instrumente folosesti pentru a le descoperi si gestiona?

–        Defineste-ti alte versiuni potentiale ale sinelui. Cine esti tu ideal? Jucaus? Aspirational? Temut? Ascuns?

–        Adopta o strategie de inovare personala. Implica-te in noi activitati, creeaza noi conexiuni, noi relatii. Spune povestile tale – de unde vii, ce ai cules pe drum, spre ce si cine te indrepti.

O tema ca aceasta naste mai multe intrebari decat raspunsuri, dar, revenind la invataturile anticilor greci, din exercitiul intrebarilor se contureaza de multe ori si solutiile. Fie ca este la nivel personal, pentru a sti mai bine ce tip de parcurs profesional ti se potriveste si cum sa fii in echilibru cu tine insuti, fie ca este la nivel organizational, pentru a atrage si retine talentul, un astfel de demers poate fi benefic.

Posted in Uncategorized