CEO Pentru O Zi într-o Simulare de Afaceri

Interviu cu Gordon Cousins, Global Executive Chairman la Business Today International și Business Partner Interact.

 

Povestiți-ne despre evenimentul pe care l-ați avut recent în România.

Vizita mea a avut două obiective: primul a fost pentru a fi alături de Interact, reprezentantul exclusiv al Business Today International în România, într-un eveniment de lansare a unei simulări mai simplificate dar și mai intense de o zi.

Al doilea obiectiv a fost acela de a acredita noi traineri precum și o discutie despre ultimele tendințe în dezvoltarea și implementarea simulărilor de business în organizații.

Filosofia din spatele simulărilor de business se bazează pe discovery learning: Dacă eu îți spun un lucru, e adevărat pentru mine, dacă îl descoperi singur, devine adevărat pentru tine. Ne dorim ca oamenii să descopere cum pot aduce valoare propriilor companii atunci când simulând realitatea se pot ”juca” cu decizii și impactul acestora.

 

Care este metodologia din spatele simulărilor de business?

Există 6 principii esențiale care stau la baza simulărilor Business Today. Învățarea prin descoperire e diferită de învățarea experiențială. În cazul celei dintâi, creezi cadrul potrivit pentru ca participanții să simuleze conducerea unei afaceri descoperind cum anumite decizii au impact pozitiv sau negativ asupra acesteia.

De asemenea considerăm că afacerea clientului este unică. Nu contează domeniul de activitate, afacerea fiecărui client este într-un fel sau altul diferită de afacerea oricărui altcuiva, drept urmare ne concentrăm foarte tare pe adaptarea simulărilor la fiecare client și industrie în parte. Nu avem nici un program luat direct de pe un raft, reușind de fiecare dată să modelăm simularea în așa fel încât aceasta să acopere complet nevoile specifice.

Credem totodată în ideea de a construi o înțelegere completă a ceea ce înseamnă o afacere, de a face tot posibilul ca angajații clientului să înțeleagă lanțul valoric al organizației, indicatorii de performanță, strategia companiei și procesele cheie. Într-un final, dacă oamenii ajung să înțeleagă modul în care aceste procese se armonizează și că fiecare are o contribuție vor fi cu adevărat dedicați performanței întregii companii.

De asemenea trebuie luat în considerare faptul că structura creierului ar trebui să dicteze structura programului de simulare în sine. Așadar sunt două informații esențiale aici, și anume cele două emisfere ale creierului: emisfera dreaptă și emisfera stângă. Acestea reprezintă motivul pentru care nu am computerizat niciodată în întregime programele noastre de simulări. În toate cazurile acestea sunt board-based și doar asistate de computer, pentru că emisfera dreaptă a creierului este stimulată: ea se ocupă cu vizualizarea, poze, imagini – o imagine este mai puternică decât multe informații. Astfel, dacă vrei să apelezi la memoria angajaților, dacă vrei să îi ajuți să-și schimbe comportamentul, trebuie să te concentrezi pe emisfera dreaptă a creierului. Drept urmare, programele noastre sunt structurate în așa fel încât să solicite emisfera dreaptă a creierului: folosim monede fizice, folosim table de joc pentru reprezentarea lanțului valoric al afacerii. În final, structura completă a programului este împărțită în 3 mari componente: simularea în sine (care reprezintă 30% din program), o serie de exerciții de reflecție care ajută la îmbunătățirea procesului de învățare (reprezintă de asemenea 30% din program) și într-un final partea cea mai importantă care reprezintă 40% din program: transferul informațiilor învățate către propria afacere; fără această parte, totul ar fi doar un joc care nu ar avea impact în procesul de învățare pe termen lung.

 

De ce ați încuraja clienții să experimenteze astfel de simulări versus cursuri clasice?

Am observat în ultima vreme în lume tendința clienților/companiilor de a se orienta către programe scurte, care mai degrabă merg către divertisment. Nu știu dacă e și în România. Noi nu suntem în industria de entertainment, ci suntem în industria îmbunătățirii performanței, iar cheia acestei îmbunătățiri este în schimbarea comportamentului și astfel realizezi că suntem de fapt în industria schimbării comportamentale. Dacă poți schimba comportamentele oamenilor astfel încât să aibă un impact pozitiv asupra performanței afacerii lor înseamnă că de fapt le oferi puterea de a face ceva diferit în afacerea lor. Așa realizăm că ne desfășurăm de fapt în industria schimbărilor comportamentale cu scopul de a oferi abilități în plus. Drept urmare avem un timp foarte scurt pentru a face asta, uneori o zi, două sau maxim trei. În acest caz, trebuie să o faci cea mai capabilă și eficientă manieră posibilă. De aceea, în viziunea noastră, metodele vechi de învățare (case studies) sunt mai puțin eficiente în a schimba comportamente, ele pot aduce informații în plus însă nu pot schimba modul în care oamenii se comportă. În concluzie, dacă vrei să îmbunătățești performanța afacerii tale, trebuie să schimbi comportamentul angajaților. Dacă faci ceea ce obișnuiești să faci, vei obține aceleași lucruri ca și până acum. Dacă ajuți totuși la schimbarea comportamentelor oamenilor, le aduci lor un beneficiu iar aceste lucru este spre binele organizației și apoi spre binele întregii țări.

 

De ce sunt simulările Business Today mai eficiente decât celelalte?

În primul rând considerăm că afacerea clientului este unică, așadar customizăm simularea în funcție de asta. Astfel, singurul context în care simularea va fi relevantă pentru participanți va fi acela în care simularea va include: a) procese pe care le pot recunoaște b) probleme pe care le întâmpină și în realitate  c) relațiile dintre cifre pe care aceștia le întâlnesc în simulare sunt reale și adevărate. Așadar dacă poți crea acea senzație de realitate și dacă o combini cu provocări, entuziasm și puțină distracție, atunci vei fi adus oamenii în postura în care vor simți că într-adevăr au controlul asupra afacerii lor, dar mai ales în postura în care vor realiza cât de bine se poate transpune totul în mediul real. Astfel vei fi creat credibilitatea necesară despre simulare încât oamenii vor avea curajul să aplice învățăturile în mediul real și abia după ce vor face asta și vor realiza că lucrurile se potrivesc, atunci intervine un moment de ”A-HA, acum înțeleg cum să fac asta”. Așadar, primordial este să modelăm simularea în funcție de afacerea clientului pentru a se potrivi realității lui, cifrelor și proceselor sale. Este vorba despre meticulozitatea și rigoarea cu care simulările sunt customizate pentru ca oamenii să poată aplica în mediul real ceea ce învață într-o simulare.

 

Este prima oară când veniți în România? Ați mai avut și alte proiecte în trecut?

Am mai fost în România acum 10 ani într-un proiect de design al unei simulări pentru o companie petrolieră. Am construit astfel o simulare foarte specifică acestei organizații. Au trecut 10 ani de atunci și sunt foarte încântat să văd evoluția mediului de afaceri pe care a avut-o țara între timp.

 

Câte tipuri de simulări aveți și ce industrii acoperă acestea?

Nu știu un număr exact de simulări pe care să-l ofer, dat fiind că filosofia noastră se bazează pe customizarea acestora, numărul lor este în permanentă creștere. Pot spune orientativ că există în jur de 185 de simulări diferite pentru toate industriile. Lucrăm cu afaceri mari, afaceri mici, poliție, școli, lucrăm cu tineri care vor să descopere ce le place, lucrăm cu instituții ale statului.

 

Îmi spuneați mai devreme despre momentele acelea de ”A-HA”, aș vrea să știu care sunt cele mai relevante astfel de momente, dar și care sunt cele mai importante descoperiri pe care participanții le au la simulările BTI.

Este o întrebare foarte interesantă și în fața căreia nu mă simt absolut competent să răspund pentru că am realizat că pentru fiecare persoană în parte, acel moment de ”A-HA” depinde foarte mult de punctul în care ea se află în momentul descoperirii. Așadar unii oameni o fac la un nivel foarte simplu, descoperind cât de valoroși sunt de fapt în lanțul valoric al întregii organizații. Alții o fac la un nivel foarte sofisticat, având dintr-odată o imagine mai clară despre unde se află afacerea lor, încotro se îndreaptă sau află că poate le lipsește o mișcare, o schimbare de focus cu privire la direcția afacerii lor. De obicei oamenii au foarte multe momente de ”A-HA” în timpul simulărilor noastre, iar când asta se întâmplă, aceștia capătă un entuziasm pentru că descoperă că există deja în ei abilitatea de a înțelege ceea ce fac, de a vedea ce fac într-o nouă lumină și de a-și schimba comportamentul pentru a acționa altfel în viitor. Un moment revelator este acela în care înțelegi că deciziile luate în trecut au creat în prezent niște circumstanțe care nu sunt așa cum ți-ai fi dorit. Atunci când reușești să aduci niște schimbări acelor decizii, vei reuși să aduci o schimbare viitorului și să-l creezi exact așa cum dorești tu. Acela este cu siguranță un ”A-HA” pe care îl poate avea toată lumea în comun.

Posted in Uncategorized