Puterea Obisnuintei, de Charles Duhigg

Este foarte usor sa subestimam cat de mult suntem sub influenta propriilor noastre obiceiuri, iar Charles Duhigg isi propune in cartea sa – “Puterea obisnuintei – de ce facem ceea ce facem si cum sa schimbam” sa ne arate cum se formeaza obiceiurile, cum functioneaza ele si cum le putem schimba.

Cartea prezinta obiceiurile sub forma unui zoom out si porneste de la individ, apoi se uita la organizatii si la nivel macro vorbeste despre societati.

Exista un foarte bun motiv pentru care oamenii isi formeaza aceste obiceiuri, fie ca sunt simple sau complexe, spune Duhigg. Fiecare comportament care poate fi redus la o rutina inseamna un comportament mai putin pentru care trebuie sa alocam timp si energie de a ne gandi si a decide.  Acest proces presupune astfel ca vom avea mai mult timp si mai multe energie disponibile pentru alte probleme.

Si totusi cum se formeaza un obicei? Iata ce spune Duhigg in cartea sa: “totul se reduce la o bucla alcatuita din 3 parti: factorul declansator, rutina si recompensa. La inceput, exista un declansator care ii spune creierului sa intre in modul automat si ce obicei sa foloseasca. Apoi apare rutina, care poate fi fizica, mentala sau emotionala. La final, este recompensa care ajuta creierul sa inteleaga de ce aceasta bucla merita sa fie memorata pentru viitor”.

Cartea prezinta numeroase studii si cercetari pentru a sustine ideea centrala – ca ne putem schimba obiceiurile. Un exemplu foarte puternic, mi s-a parut mie, a fost acela legat de fumatori si cum pot renunta la fumat. “Cand un fumator vede declansatorul – sa zicem un pachet de tigari – creierul incepe sa anticipeze premiul, afluxul nicotinei. Daca acesta nu vine, pofta creste pana cand fumatorul ajunge, fara sa gandeasca, sa fumeze o tigara.”

Cheia schimbarii unui obicei presupune pastrarea declansatorului si premiului insa schimbam doar rutina care ne aduce acel premiu. Inlocuind rutina gresita cu una mai buna, in timp aceasta creeaza radacini mai puternice, si ajungem sa schimbam acele obiceiurile nedorite.

Mie mi-a placut cartea foarte mult si v-o recomand daca vreti:

  • Sa intelegeti ce este in spatele formarii unui comportament, obicei si cum functioneaza creierul cand ne propunem sa ne schimbam un obicei
  • Sa comparati diverse cercetari despre oameni care au reusit sa-si schimbe viata datorita concentrarii pe modificarea unui singur obicei
  • Sa cititi despre companii celebre care au devenit de succes prin schimbarea unui obicei
  • Sa intelegeti cum se creeaza miscarile sociale

 

Si de ce nu, poate chiar sa ne propunem sa schimbam un obicei care nu ne avantajeaza neaparat.

Lectura inspirata!

Posted in Uncategorized