Interviu Sorin Timus, Director General Hochland

1. Cand te uiti la cariera ta de pana acum, care ar fi 3 momente esentiale care te-au adus aici?
Ma voi rezuma la un singur astfel de moment, care a stat practic la baza intregii mele cariere. Este vorba de momentul in care am hotarat sa vin in Bucuresti, dupa terminarea facultatii, pentru a juca baschet, pentru ca la vremea aceea eram jucator de baschet profesionist. Desi baschetul a fost cel care m-a adus in Bucuresti, momentul mutarii mele in Capitala a insemnat mult mai mult de atat, pentru ca tot atunci am decis sa ma angajez in domeniul vanzarilor FMCG.

2. Cum ai inceput in acest domeniu si ce te-a atras la el? 
Am inceput sa lucrez in domeniu inca din timpul facultatii, iar primul job stabil a fost cel de agent de vanzari la Motorola (vindeam pagere). Cand m-am mutat in Bucuresti, mi-am dorit sa merg mai departe in aceeasi directie, pentru ca un astfel de job imi dadea oportunitatea de a interactiona cu un numar mare de oameni diferiti, oferindu-mi totodata un program flexibil.

3. Ce impact a avut Hochland in viata ta/cariera ta?
Consider ca decizia de a ma alatura companiei a fost pasul potrivit la momentul potrivit. Am venit in Hochland in urma cu 11 ani, intr-un moment in care compania isi construia echipa de management de vanzari. Desi pozitia pe care am venit aici, Regional Sales Manager, era inferioara fata de cea pe care o ocupam in compania in care lucram anterior – la Johnson Wax ocupam functia de National KA Manager – aceasta presupunea responsabilitati mai mari decat numele job-ului, fiind vorba de fapt de responsabilitati de Sales Manager.
Am luat decizia de a ocupa aceasta pozitie in cadrul Hochland din mai multe motive: in primul rand pentru ca Hochland este o companie de renume, apoi pentru ca brandul Hochland este lider de piata si extrem de iubit de consumatori, si nu in ultimul rand pentru ca am simtit ca era o buna oportunitate pentru a-mi dezvolta cariera. In timp s-a dovedit ca am luat decizia potrivita, din toate punctele de vedere.

4. Daca ar fi sa alegi cel mai important success al tau de pana acum, care ar fi acesta?
In plan personal, cea mai mare realizare de pana acum este, fara indoiala, copilul pe care sotia mea mi l-a daruit anul trecut. In plan profesional, una dintre cele mai importante realizari consta in faptul ca in cei doi ani de cand conduc compania am reusit, alaturi de intreaga echipa, sa transformam tendinta de scadere din perioada 2011-2013 intr-una de crestere in cota de piata, in cifra de afaceri si in profitabilitate.

5. Cum a fost tranzitia de la Sales la pozitia de Director general? 
Avand in vedere ca in momentul in care am fost numit director general aveam deja 9 ani de experienta in companie, trecerea a fost destul de fireasca, insa nu lipsita de provocarile pe care orice promovare si schimbare de functie le aduc.

6. Ce iti place cel mai mult la ce faci acum? 
Am norocul de a putea spune ca iubesc ceea ce fac, din toate punctele de vedere, de la misiunea mea in cadrul companiei, la oamenii cu care lucrez si cu care interactionez zi de zi si pana la satisfactia pe care o am la finalul zilei.

7. Care este filozofia ta de viata/cariera? 
Atat in viata personala, cat si in cea profesionala, imi propun sa fiu mereu o persoana cu picioarele pe pamant, sa nu uit de unde am plecat, sa tin legatura cu prietenii, sa imi petrec cat mai mult timp alaturi de familie si de prietenii vechi, sa raman o persoana pozitiva, optimista si cu bun simt. Nu tolerez minciuna, lasitatea, lipsa asumarii de resonsabilitate.

8. Ne poti spune care ar fi o carte care te-a marcat? 
The monk who sold his Ferarri, de Robin Sharma – este o carte inspirationala, care mi se potriveste si care mi-a confirmat ca directia in care ma indrept este cea buna. Traim intr-o lume care valorizeaza aspectele materiale si tocmai de aceea este foarte important sa te poti detasa pe cat posibil de aceasta parte materiala, sa pastrezi un echilibru intre business, viata personala si familie, intre minte, corp si spirit – aceasta este directia in care cartea ii indruma pe cititori si este si principiul in care eu cred foarte mult.

9. Ce pasiuni ai inafara de serviciu? 
Sportul e foarte important pentru mine, imi incep aproape fiecare dimineata alergand si imi place sa navighez barci cu panze. In plus, de cand a veni pe lume fiul nostru, Petru, fac tot posibilul sa petrec cat mai mult timp alaturi de el.

10. Cum ai defini filozofia ta de leadership? Ce le-ai spune noilor lideri din ce ai invatat tu? 
Pentru mine, leadershipul inseamna 3 lucruri: cunostinte, atitudine, abilitati. Un lider lucreaza cu oameni, nu ii conduce, ii dezvolta permanent, genereaza entuziasm in randul acestora. In acelasi timp, din punctul meu de vedere, pentru un lider este esential sa duca la bun sfarsit ceea ce spune si sa ii conduca pe ceilalti prin propriul sau exemplu.

11. Ce faci cand vrei sa te relaxezi? 
Sportul e foarte important, alerg sau fac inot cat de des pot. In fiecare zi aloc cel putin o ora pentru activitati de streching, combinate cu exercitii de respiratie si meditatie. Tot zilnic imi aloc minim o jumatate de ora pentru a citi.

12.  Ce personalitati din lumea de afaceri admiri si de ce? 
In primul rand, una dintre persoanele pe care le admir este cea care m-a ajutat enorm intr-un moment dificil din viata mea, ispirandu-ma totodata in tot ceea ce fac acum. Este vorba de doctorul Cristian Rachitan, naturopat – osteopat, care locuieste in New York, USA.
In al doilea rand,  doua persoane foarte dragi care au influentat enorm evolutia mea profesionala sunt Viorel Ognean si Sergiu Mititelu, cei care au fost sefii mei in ultimele doua companii in care am lucrat.
Nu in ultimul rand urmaresc sfaturile sau “pastilele” zilnice venite pe facebook de la Robin Sharma, sunt extreme de inspirationale si de foarte mult bun simt.