Reviews you can trust – No.6

Review “In time”

Am revazut de curand un film caruia, cred, nu i-am acordat importanta cuvenita la momentul vizionarii initiale. Este vorba de “In time”, scris si produs de Andrew Niccol. Povestea este stiintifico-fantastica si poate pe alocuri trasa de par insa ce m-a pus pe mine pe ganduri a fost abordarea diferita asupra vietii si timpului.

Imaginati-va ca suntem in 2169 si oamenii sunt programati sa traiasca doar 25 de ani dupa care in decurs de un an ar muri. Timpul este transformat intr-o valuta universala – poti plati mancare, transport, totul cu minute, luni sau ani. Lumea este impartita in districte in functie de nivelul de trai. Exista districte sarace, unde oamenii traiesc efectiv de pe o zi pe alta cu riscul de a nu mai avea “timp” si districte unde oamenii vor trai secole. Eroul principal vrea sa restabileasca o anume ordine in lume si porneste intr-o aventura de a lua “timpul” bogatilor si de a-l imparti celorlalti.

Ce mi s-a parut remarcabil la acest film a fost ideea – cum ar fi ca oamenii sa valorizeze timpul altfel si sa nu mai aiba “luxul” daca il putem numi asa de a risipi orele? Unul dintre citatele preferate este: “You can do a lot of things in 24 hours” –  Cum ar fi daca ai mai avea doar 24 de ore in fiecare zi si ar trebui sa lupti din greu pentru alte 24? Ce am face in acestea 24? Ne-am mai pierde timpul la televizor sau am experimenta cat mai multe cu putinta? Am mai trage de timp pana in week-end sau ne-am trai din plin fiecare minut?

Cred ca este unul dintre acele filme pe care trebuie sa le vezi pentru a incerca timp de aproape 2 ore sa te transpui intr-o lume in care timpul este limitat si foarte pretios din acest motiv. O lume unde trebuie sa-ti alegi cu mare grija activitatile pentru ca te costa “timp pretios” si va trebui sa te gandesti foarte bine ce e important sau nu – definitia prioritizarii are o alta greutate in aceasta lume. Viata ta depinde de aceasta prioritizare.

Recomand cu caldura acest film pentru ca pe mine m-a determinat ca timp de cateva zile sa fiu mult mai atenta la cum aleg sa-mi petrec orele, minutele. M-a facut sa ma intreb ce e mai important si daca as avea 24 de ore ce as face. Recomand sa-l vedeti macar pentru a pune sub semn de intrebare anumite idei pe care le luam ca atare.

Vizionare placuta!

I Interact with you