Leadership reloaded

M-am intrebat adesea ce se intampla cu o organizatie atunci cand liderul pleaca si preda stafeta altcuiva. Stiu ca organizatia nu va pieri, stiu toate teoriile cum ca nimeni nu este de neinlocuit dar chiar si asa ma intreb care este atmosfera in acele cateva zile cand se face “preluarea de leadership” – si cum acele zile dau tonul pentru noua “era”.  Vorbim foarte mult despre cultura organizationala, leadership, etc in ultimii ani, vorbim despre cum liderii ar trebui sa inspire si sa “engage” oamenii – vorbim despre cat de mult conteaza in perioada asta ca liderul organizatiei sa fie aproape de echipa, sa o motiveze – si atunci ma intreb: daca liderul este motorul, asa cum este el creionat in ultima vreme, ce se intampla cand acest motor se opreste si face transferul unui altuia. Afecteaza in vreun fel moral-ul oamenilor, cultura? Poate chiar performanta? Si daca raspunsul la cele de mai sus este DA, cum gestioneaza noul lider aceste efecte? Ce face atunci cand trebuie sa creasca performanta?

 Motivul pentru care imi pun aceste intrebari acum, este pentru ca am asistat de curand la o astfel de preluare de leadership si am stat sa analizez cat de plina de success a fost sau va fi. Si am observant urmatoarele:

Desi oamenii pareau afectati de plecarea liderului si pareau demotivati, cultura companiei a ajutat acest transfer foarte mult – oamenii erau dedicati COMPANIEI si nu liderului neaparat. Cred ca ce a ajutat foarte mult a fost si faptul ca noul lider era un fost coleg de-al lor – lucru care i-a castigat mult emotional. Si-au dat seama de ce EL, de ce ACUM si le-a castigat increderea mult mai usor.

Pentru mine a fost testul suprem de leadership – cred ca vezi cu adevarat ce a construit un lider atunci cand pleaca, pentru ca intr-adevar cultura rezista.

Cat despre noul lider, se pare ca vom vedea – ce e cert este ca are suflu nou de partea lui combinat cu cativa ani in companie – ar trebui sa fie reteta succesului”.

 

I Interact with you

Posted in Uncategorized