What’s with “the Summer Blues”?

In ultima vreme (ma refer mai ales la ultimele 3 saptamani) aud des in jur, citesc in articole despre acest “summer blues”… Adica, melancolia zilelor de vara – cand, spun specialistii (si noi ii credem pe cuvant), din cauza vremii frumoase, oamenii nu mai au chef de serviciu, nu mai au energie sa puna in nimic altceva… Poate doar in serile la terasa, poate in dupa-amieze in parc cu familia, poate in week-end-uri prelungite la mare…de fapt in tot ce tine de viata in aer liber. Ceea ce, bineinteles ca e bine. Dar…ce nu inteleg eu este cum se face ca tocmai vara, cand avem soare din plin, ar trebui sa fim inspirati de vremea frumoasa, timpul pare ca tine cu noi caci soarele rasare la 5 a.m., cum se face ca tocmai acum nu “avem chef de nimic”?

Ma amuza toate cliseele de genul: “incep concediile” de parca toata lumea pleaca de pe 1 iunie si mai revine abia pe 1 septembrie? Sau “o sa fie o perioada moarta” de parca doar industria berii si companiile care comercializeaza inghetata ar mai avea clienti…

De ce nu este TOCMAI ACUM vremea sa luam din energia naturii si sa ne atingem mare parte din obiective? De ce nu profitam de vara sa facem planuri pentru a doua jumatate a anului? Mi se pare de asemenea fascinant faptul ca “nu avem chef de serviciu” – pai cum aveam chef asta iarna cand era frig si ningea? Sau cum aveam chef asta toamna cand ploua si batea vantul – dar de fapt CAND avem “chef”? Si m-am gandit din nou la auto-motivare si scuzele pe care ni le gasim… Iarna e frig si nu avem chef, vara e cald si iar nu avem chef…toamna ploua si tot asa… Si atunci ma intreb: oare cand si in ce context avem “chef”? Ce ne impinge sa mergem inainte in ciuda caldurii, vremii frumoase sau dimpotriva a vremii urate si ploioase?

Si mi-am dat singura raspunsul: nu e vorba de context sau vreme, este vorba de ce facem zi de zi, este vorba de ce ne inspira zi de zi, este vorba pana la urma de cata pasiune punem in ceea ce numim “serviciu” sau “munca” si cat de mult ne place.

Ce te faci insa atunci cand nu-ti place ce faci, atunci cand nu ai cum sa schimbi? Cred ca solutia cea mai buna, care functioneaza pe o perioada lunga de timp si care ne poate ajuta sa vedem si sa simtim lucrurile diferit este sa gasim diverse activitati, fie ele marunte, care sa ne faca placere in ceea ce facem. Daca nu putem, mai bine schimbam de tot…

Pearl S. Buck spunea “The secret of joy in work is contained in one word – excellence. To know how to do something well is to enjoy it.” Si atunci, va intreb eu, cum ar putea sa nu ne placa ceea ce facem atunci cand ne facem treaba bine?

I Interact with you