Archive
Articole Interact

1. Ce este TOYF?

La o primă privire, Think on Your Feet® este un curs de comunicare stucturată și de impact care oferă participanților mai multe tehnici de “ambalare” a mesajului. În esență, însă, el este mai mult decat un curs de comunicare, este și un curs de gândire. De ce spun asta? Fiindcă ce precede mesajul vorbit este informația din mintea noastra, iar o comunicare clară presupune și o gândire clară. Cum spune și motto-ul Think on Your Feet® “Clear speaking is clear thinking’’!

2. In cât timp pot să văd o schimbare în comunicare?

Un lucru pe care îl observăm deseori la participanții de la Think on Your Feet® este faptul că aceștia își însușesc foarte rapid unele tehnici. Prima zi de curs cuprinde multe exerciții practice și ocazii de a transfera tehnicile de structurare a mesajului la activitatea de zi cu zi a fiecăruia. Deja după o primă zi de lucru atât de intensă, se observă o diferență în stilul de comunicare al unor participanți mai ales în ce privește concizia mesajului. E ca și cum a doua zi vin alți oameni la curs, unii care comunică mai clar și mai structurat.

3. Dă-mi un exemplu de cum pot aplica tehnicile Think On Your Feet

Cred că o situație în care ne regăsim deseori este aceea în care trebuie să ne prezentăm în fața unor oameni noi, fie ca suntem la un training, la o conferinta sau la un eveniment. Poate că nu avem neapărat un discurs pregătit pentru astfel de situații și suntem nevoiți să improvizăm, riscând să spunem fie prea puține lucruri, fie prea multe. Într-o astfel de situație putem alege sa ne prezentăm folosind trei locuri esențiale în care am câștigat experiența profesională: la facultate, la primul job și în compania în care lucrăm în prezent, adăugând un exemplu la fiecare loc în parte. Astfel, auditoriul urmărește ușor un mesaj bine structurat, vizualizează locurile enumerate și rămâne cu o idee clară asupra unui subiect complex. Și uite-așa am folosit una dintre tehnicile Think on Your Feet® :)

4. Dar stilul meu de comunicare e ceea ce mă face special, de ce aș comunica mai structurat?

Cred că într-un mod paradoxal, structura este acel element din comunicare care oferă și o mare libertate. Odată ce am fixat clar niște piloni principali ai mesajului, putem adăuga exemple, metafore și detalii care dau culoare informației și o fac mai autentică, fără a risca însă să pierdem ideile principale, la care ne ne putem întoarce oricând. Avem o hartă în față cu niște obiective clare, însă suntem liberi să alegem ce drum dorim de la un obiectiv la altul.

 

Un articol de: Miruna Neacșu, Trainer Interact.

Read More

Experiența de trainer schimbă foare multe percepții – despre lume, despre oameni, despre lucrurile pe care crezi că le cunoști. Cea mai de preț „achiziție” este atunci când vezi că, punând limba într-un context foarte practic, ea depășește comunicarea de informații, devenind un instrument foarte util în colaborarea performantă din cadrul companiei sau se transformă într-o punte comună cu partenerii de afaceri.

În epoca poliglotismului mondial și a organizațiilor transnaționale, stăpânirea mai multor limbi străine este decisivă în contextul business. De la simpla citire a unor e-mail-uri, la a înțelege care sunt implicațiile culturale în modul de lucru al unei companii sau al unei echipe, foarte multe detalii sunt filtrate de limba în care comunicăm.

Trebuie sa fim conștienți de limitele limbii pe care o vorbim sau pe care o învățăm și, mai ales, la regulile care au un impact imediat în stabilirea relațiilor interumane. Un exemplu foarte clar, pe care adesea îl întâlnesc la cursurile de limbi străine (și mai ales în predarea limbii române ca limbă străină), este acela al folosirii cuvântului „dumneavoastră”. Folosirea acestui cuvânt nu implică doar cunoașterea unor reguli gramaticale, ci și înțelegerea raporturilor pe care le stabilești cu cei cu care interacționezi.

Ce numim „întâlnire de afaceri” și ce înseamnă „ședință”? De ce să folosim „pourrais-tu” în loc de „peux-tu”? De ce întâlnim „could/should/would” și care sunt micile (dar importante) diferențele de sens între cuvinte asemănătoare din limbi diferite? Știați că „pénible” în franceză înseamnă ceva este făcut cu mare dificultate, că necesită un mare efort pentru a fi făcut? Dacă însă traducem „travail pénible” în limba română folosind același cuvânt, s-ar putea ca noul sens, pe care noi nu îl cunoaștem, să provoace neplăceri interlocutorului nostru.

Acestea sunt doar câteva exemple pentru a susține acest adevăr de necontestat – că a comunica în mai multe limbi în business implică mai mult decât simpla lor cunoaștere; să folosești o limbă străină înseamnă să îi cunoști și micile detalii, dar să fii și conștient de psihologia vorbilor ei nativi. Iar a putea comunica într-o limbă comună cu partenerii și colegii nu poate decât să înlesnească înțelegerea comună a unor aspecte importante și să dezvolte capacitățile de lucru.

 

Un articol de: Simona Noapteș, Trainer Interact.

Read More

De multe ori, învățarea unei limbi străine poate părea o misiune dificilă – mai ales în contextul business, când folosirea pare mai rigidă, mai exactă și este, fără îndoială, foarte importantă în ducerea la bun sfârșit a unor sarcini. Lipsa timpului necesar sau piedicile pe care ni le punem singuri în acest demers (spunându-ne că ne lipsește „talentul” sau crezând în mitul că numai copiilor le este la îndemână să învețe o limbă nouă) ne pot descuraja. Ținând cont că acești dușmani nevăzuți există și diferă în funcție de fiecare, în cele ce urmează vom vedea care pot fi prietenii noștri în învățare.

MOTIVAȚIA – deși pare lesne de înțeles că aceasta există, de vreme ce suntem puși în situația de a urma un curs de limbă străină, motivația trebuie pusă mereu în prim-plan. Nu trebuie să uităm care este interesul nostru principal sau care este nevoia care ne-a adus în acest punct. Fie că este o curiozitate culturală care ne și ajută să lucrăm mai bine în echipa din care facem parte sau să comunicăm mai bine cu diferiți parteneri sau colaboratori, fie că avem o nevoie imediată de a utiliza noua limbă într-un scop foarte precis și tehnic, motivația trebuie să fie fundalul pe care se desfășoară toate eforturile noastre.

FII CURIOS – să ne întâlnim constant cu limba străină pe care dorim să o învățăm este unul dintre cele mai importante lucruri. Să ne gândim la limbile străine pe care le știm deja – a fost mai ușor să le învățăm dacă am trăit o perioadă în altă țară, dacă am văzut filme, dacă am citit ziare sau articole, dacă am folosit-o pentru comunicarea cu prietenii noștri. Chiar dacă expunerea la limba pe care o învățăm nu este una impusă de contextul în care suntem, noi putem să punem la cale și singuri „întâlnirile” cu ea – văzând filme, ascultând radio sau muzică, citind articole sau pur și simplu setându-ne telefonul mobil în limba respectivă. Aceste lucruri mici ne vor crea anumite scurtături de care avem nevoie în contexte foarte specifice și ne vor asigura o învățare constantă și practică. Și nu uita, fiecare zi e importantă.

ÎNDRAZNEȘTE – fii curajos! Fii curajos să folosești ceea ce înveți. Nu lăsa ca informațiile să fie doar un manual de bune practici pe care doar le cunoști în teorie. Pentru a deveni din ce în ce mai sigur în vorbirea unei limbi străine trebuie să o folosești cât mai mult – să produci chiar tu comunicare. Nu te feri de greșeli – ele există; și pentru a le diminua trebuie să le cunoaștem, să fim și conștienți de ele. În plus, este mult mai ușor să corectezi „pe viu” anumite erori. Învățarea unei noi limbi trebuie să ne aducă noi posibilități de a comunica mai eficient și mai complex; și nu de a produce frica de comunicare. Vorbește cu prietenii, cu colegii, cu trainerul tău. Important este ceea ce dorim să transmitem și să folosim limba în acest scop – iar pentru a face asta din ce în ce mai bine trebuie să îndrăznim.

#KNOWYOURSELF – cunoaște-ți stilul de învățare. Fii conștient de ceea ce te interesează și folosește asta în beneficiul tău. Pentru a face progrese trebuie să știi care sunt cele mai bune metode prin care înveți ceva. Dacă ai o memorie vizuală, poate că organizarea cuvintelor sau diferitelor forme gramaticale pe culori te poate ajuta să reții mai rapid. Dacă ai o memorie auditivă, să asculți muzică sau să vezi filme poate să funcționeze mult mai bine pentru tine. Fiecare dintre noi este diferit – iar pentru a ne dezvolta trebuie să ne cunoaștem punctele forte, să ne folosim de aptitudinile noastre, să ne punem în valoare capacitățile. Nu ignorați însă slăbiciunile – și ele sunt importante pentru a ne crea un stil de invățare și pentru a face alegerile potrivite.

FII RĂBDĂTOR – uneori, învățarea unei limbi nu este atât de ușoară pe cât ne așteptăm să fie. Iar acest lucru nu depinde doar de noi, ci și de complexitatea limbii pe care ne dorim să o învățăm. Răbdarea și organizarea parcursului învățării sunt foarte importante. Pas cu pas, de la simplu la complex, într-un timp pe care noi îl putem controla, dar cu care trebuie să avem și răbdare. Dă-ți timp să înțelegi și să asimilezi, dă-ți timp să greșești și să corectezi, dă-ți timp să exersezi și să te distrezi.

 

Acestea sunt doar cinci dintre activitățile care ne pot deveni prieteni în demersul nostru de a învăța o limbă străină. Ele pot fi foarte diferite în funcție de fiecare dintre noi. Motivația este combustibilul nostru pe acest nou drum. Curiozitatea și exercițiul ne pot fi instrumente foarte utile, iar curajul și răbdarea trebuie să lucreze împreună pentru a depăși micile piedici. În cele din urmă, ceea ce Albert Einstein a spus despre viață, se aplică și în cazul nostru…învățarea unei limbi străine este ca mersul pe bicicletă – pentru a-ți păstra echilibrul, trebuie să continui să pedalezi.

 

Un articol de: Simona Noapteș, Trainer Interact.

Read More

Îmi amintesc că, pe vremea când predam cursuri de limbi străine, venea din când în când vorba despre comunicarea scrisă. De fiecare dată când propuneam un exercițiu de acest gen – fie el e-mail, propunere sau raport – se găsea de obicei câte un participant care să îmi spună ”Și până când trebuie să facem compunerea?” Ceea ce ne arată un anumit tip de raportare la comunicarea scrisă, influențată de exercițiile sterile pe care le făceam la școală.

Știm cu toții însă că scrisul face parte din viața noastră profesională și, mai mult, este o componentă importantă a cărții noastre de vizită. Așadar, vă invit la o scurtă reflecție, pornind de la două aspecte, zic eu relevante – ce înseamnă comunicarea eficientă în scris și care este limba și cultura în care scriem? Așadar, iată câteva posibile puncte de plecare:

 

 

Ce înseamnă comunicarea eficientă în scris?

  • Scrisul este un mediu mai formal, deci atenție la ”scurtăturile” pe care ni le permitem. De exemplu, dacă într-o discuție față în față sau la telefon putem glumi cu mai multă ușurință sau putem folosi un limbaj mai colocvial, în scris același lucru poate da naștere la interpretări greșite și poate ofensa grav.
  • Grija față de gramatică, ortografie și punctuație este la fel de importantă ca grija față de imaginea noastră. La fel cum suntem atenți la ce purtăm și la aspectul nostru fizic, ar trebui să fim atenți și la cât de corect și îngrijit ne exprimăm în scris. Gândiți-vă că destinatarul mailului nostru își formează impresia despre noi doar pe baza cuvintelor, așa că, indiferent de limba în care scriem, este important să o facem corect.
  • Și în scris se aplică principiul ”less is more”. Din nou, indiferent de limbă, o frază scurtă și clară transmite mult mai bine mesajul. Sigur că nu ne vin întotdeauna cuvintele cele mai potrivite din prima, de aceea experții recomandă să scriem o versiune brută și apoi să edităm, într-o etapă separată, oricât am fi de tentați să corectăm din mers.

 

Care este limba și cultura în care scriem?

Merită să investim puțin timp în a cunoaște cultura partenerilor noștri – ce trăsături are ea? Ce tip de comunicare preferă? Mai direct sau mai indirect? Olandezii sunt direcți și tind să interpreteze cuvintele literal. Englezii sunt mai indirecți și folosesc multe cuvinte care îndulcesc mesajul – verbe modale, conectori care reduc din tăria termenilor. Francezii tind să se exprime mai formal și sunt mereu atenți la politețe. Americanii subliniază mereu feedbackul pozitiv. Spaniolii traduc înclinația lor spre socializare și în scris.

În funcție de limba în care scriem, putem să ne dezvoltăm capacitatea de a ne exprima cu mai multă naturalețe și în concordanță cu cultura interlocutorilor noștri. Este posibil ca acest lucru să presupună un efort, deoarece trebuie să ajungem la un nivel bun sau foarte bun în limba respectivă. Dar este o investiție care merită făcută, pentru că de foarte multe ori comunicarea scrisă în engleză/franceză/spaniolă/germană este singurul canal prin care putem să ne facem treaba, pe de-o parte, și putem să ne facem cunoscuți, pe de altă parte.

 

Un articol de: Alina Doica – Trainer/Business Associate, Interact

Read More

Nebunul care îi așeza regelui oglinda în față. Fiecare lider are nevoie de nebunul personal

“Vă amintiți că regii aveau un nebun care le punea mereu oglinda în față? Cu cât sîntem mai sus, cu atât avem nevoie de o oglindă, iar un coach poate face asta, dacă alegi o persoană care are și cunoștințele și experiența necesare.Vorbeam zilele trecute cu un client mai vechi de-al meu. Acum vreo 7-8 ani am făcut coaching cu el; am lucrat un an cu regularitate; rar s-a întâmplat să amâne vreo sesiune; întotdeauna și-a făcut temele, a citit ce îi recomandam, a ascultat ce îi propuneam, aplică la job ce discutam, apoi îmi dădea feedback.
Acum vreo trei ani, când avea un alt rol în aceeași organizație, mi-a spus că ar mai vrea să facă un program de coaching. I-am recomandat să meargă la una din școlile de business mari din Europa, ca să vadă și alți oameni, să afle despre alte experiențe, industrii, să se compare.La întoarcere era entuziasmat de experiență; s-a bucurat să vadă cât de multe știa de fapt din interacțiunea noastră; a căpătat mult mai multă încredere în el, și-a validat multe ipoteze.Aseară m-am simțit mândră că îl cunosc – nu doar ce știe, dar și cum gândește, cum vorbește, nivelul de energie și pasiune emanat arată că e oricând pregătit să devină Country Manager.Ce m-a impresionat în mod special era cum spunea că și-a dat seama că e responsabil de trei arii mari: oameni, strategie și execuție. Dar cel mai important aspect este să aibă oamenii potriviți, care știu ce fac, sînt responsabili și dedicați – iar celelalte două vor veni de la sine.Ce mi-a demonstrat acest client este că are ceea ce numesc „learning agility” (capacitatea de a învăța din experiență rapid; capacitatea și dorința de a învață în fiecare zi de la ceilalți, fie ei șefi, colegi, furnizori, clienți, jurnaliști etc; are puterea de a pune sub semn de întrebare starea curentă; a învățat să fie confortabil să fie în disconfort).

Citeste mai departe.

Un articol de: Georgeta Dendrino, Managing Director – Interact

Read More

Descoperire de sine, workshopuri de dezvoltare personală, meditații, călătorii inițiatice, experiențe temerare care ne schimbă aproape complet setul de valori și, implicit, viața…

Curajul, hotărârea și răbdarea sunt esențiale în explorarea de sine


 Georgeta Dendrino (foto) crede că în astfel de situații, când ai ajuns la răscruce și nu prea știi pe ce drum să mergi (sau când te-ai decis, dar ai nevoie de sprijin), e bine să lucrezi cu cineva care a trecut prin diverse situații, care a văzut mai multe în viață, care a învățat foarte mult el însuși. „Persoana cu care alegi să mergi nu trebuie să îți spună din cărți una-alta, nu de teorii ai nevoie atunci. Ai nevoie de un om care să te ghideze în acțiunea ta, care să îți fie partener de gândire, care să te susțină în identificarea «temelor tale fundamentale» (Core Conflictual Relationship Themes), a nevoilor tale mai profunde. Sunt aspecte care nu ies la iveală cu un simplu test; teatrul nostru interior nu poate fi înțeles, deslușit, decât de cineva care știe să ne ghideze. Însă pentru a face acest demers, e nevoie de experiență de viață, de business, studiu foarte mult și lucru cu tine însuți în primul rând,” spune managing directorul companiei de training și consultanță Interact.

Citeste mai departe.

Un articol de: Georgeta Dendrino, Managing Director – Interact

Read More

Singurătatea liderului de cursă lungă

 

    Georgeta Dendrino (foto), managing director al Interact, companie de training și consultanță cu o prezență de 20 de ani pe piața din România, spune că, în ultimii ani, a auzit foarte des oameni spunând că vor să facă și altceva. „În general, sunt oameni care au lucrat ani buni într-o multinațională și care, la un moment dat, vor să schimbe, vor să devină propriii șefi. Ori vor să dea ceva înapoi comunității, să ajute, să își lase amprenta într-un fel. Sau au o senzație tot mai adâncă de singurătate și atunci se implică în mai multe proiecte, în mai multe activități extra-job.” Georgeta este absolventă a programului Executive Master in Coaching and Consulting for Change de la INSEAD. Pe lângă implicarea sa în proiecte de dezvoltare și implementare a strategiei, ea oferă programe de executive coaching pentru clienți, așadar se confruntă deseori cu acest fenomen de „turning point”. „Vorbim, de fapt, despre niște anxietăți existențiale ale oamenilor (femei sau barbați). Prima e libertatea – toți vrem să avem mai multă libertate; mulți lideri visează să fie antreprenori, dar acest vis planează undeva în mintea lor pentru mult timp. Iar această nevoie nu e specifică doar României, este a liderilor la nivel global. Apoi e teama de singurătate – omul este un animal social; nu ne place să fim singuri. Liderii însă sunt foarte singuri. Nevoia de a face o diferență, de a ne aduce contribuția la ceva mai valoros, mai consistent, de a lăsa ceva în urma noastră ne face să căutăm mai adânc în potențialul nostru. Alte persoane vor să dea ceva înapoi altora, să ajute și atunci se implică sau întemeiază ONG-uri, merg să țină cursuri pentru copii, adolescenți, studenți.”

Citeste mai departe.

Un articol de: Georgeta Dendrino, Managing Director – Interact

Read More

Am inceput recent un program de mentoring la RBL (Romanian Business Leaders). Mentee-ul meu m-a tot intrebat de ce am acceptat sa fiu mentor (este o activitate pro-bono).

I-am spus ca imi place sa fac mentoring, coaching, ca sint dintre persoanele acelea ciudate care pot spune #lovemyjob, ca eu cred ca e bine sa ‘investim’ timp si energie in a face ceva si in aceasta tara, in a ajuta firmele mici sa creasca sanatos; parca nu ajungeam la el suficient de bine.

M-am tot gandit la asta.

De-a lungul timpului eu am avut oameni in jur care m-au ajutat, sprijinit, fiecare in felul lui. Oameni de la care am invatat foarte multe atat despre business dar si in general, despre cultura, despre maniere, despre lume. De la unii profesori care au crezut in mine (in liceu, la facultate, la Insead) si cu care am ramas in legatura si astazi, la unii dintre clientii mei care mi-au dat sfaturi, mi-au spus parerea lor si m-au sprijinit cand am avut nevoie sau au petrecut timp cu mine si am povestit diverse, sau am devenit prieteni/prietene si am calatorit impreuna, la unii dintre colegi care m-au provocat uneori sau mi-au tolerat slabiciunile (iar acelea au fost niste lectii pentru mine), la unii dintre fostii mei elevi (care imi dadeau mereu feedback imediat, sincer, si bun si rau) pana la unii dintre oamenii cu care am interactionat in calatoriile mele (in taxi, la hotel, la restaurante) si care mi-au aratat ce inseamna excelenta in customer care — toti m-au invatat atat de multe, toti au contribuit la cine sint eu (la partea buna, cea rea e de la mine☺).

Eu cred ca e bine sa dam si noi altora, pentru ca e bine sa existe o compensare in univers. M-am gandit uneori la oamenii care au facut multe pentru mine si pentru care eu nu am reusit sa fac nimic. Unii nu mai sint…cu altii am pierdut legatura. Am decis insa sa fac si eu cate ceva pentru altii, la randul meu. Oamenii foarte generosi nu neaparat asteapta ceva in schimb. Poate singurul lucru este ‘Multumesc!’

 

Cand ai trimis ultima data un mesaj de multumire cuiva?

 

Un articol de: Georgeta Dendrino, Managing Director – Interact

Read More

Într-un aeroport, la întoarcere spre casă, împreună fiind cu soția și băiatul nostru, ne întâlnim cu un cunoscut, olandez de origine. Ca în multe ipostaze similare, acesta începe la un moment dat un dialog în limba engleză cu fiul meu, Filip. Urmăresc cu atenție și nu pot să nu constat cu mândrie paternă nedisimulată fluența la care fiul meu a ajuns în această limbă. După câteva schimburi de replici, o expresie folosită de Filip îmi zgârie urechea: ”at school, during the big break”. Îmi reprim cu greu reflexele didactice și păstrez remarca corectoare pentru un moment ulterior.  În timpul zborului, profit de o clipă în care  Filip nu are căștile pe urechi și tableta în ochi și îi spun cât de mândru sunt de fluența lui în engleză și, după câteva momente, îi adresez și întrebarea pe care o amânasem până atunci: Voi ați învățat să spuneți ”big break” pentru pauza mare?. La care el răspunde: Da , teacher așa îi zice. ”Teacher” e, de fapt, profa de engleză, căci ”doamna” e învățătoarea zilele ăstea. Păi, eu știu că ”big break” înseamnă moment de cotitură, iar la pauză mare se zice ”long break”, zic eu cu grijă, știind că orice arogare de autoritate didactică e aspru primită de obicei. Nouă așa ne zice! continuă el cu emfază. Probabil, și e posibil ca teacher să fi tradus cuvânt cu cuvânt din română, dar se înțelege altceva dacă vorbești cu un englez. Apoi urmează întrebarea lui de 100 de puncte: Da chiar, noi de ce spunem ”mare”, iar ei ”long” la același lucru?

Cred că răspunsul tehnic ar fi complicat puțin dialogul și l-ar fi făcut să se întoarcă și mai repede la jocul de pe tabletă, așa că m-am mulțumit să-i dau câteva exemple de expresii din română și engleză care transmit același lucru cu cuvinte diferite, un alt fel de a spune ”pentru că așa zic ei!”

Totuși, răspunsul tehnic are relevanță pentru majoritatea celor care lucrează în medii competitive sau vor să își gestioneze mai bine resursa neregenerabilă, timp. Cred că și mai relevant este pentru cei care vor să dezvolte în context de educație continuă și cursuri de formare profesională, competențe de eficiență personală și de gestionare a timpului.

Într-un studiu recent publicat în Journal of Experimental Psychology (Bylund, Emanuel, Athanasopoulos, Panos Vol 146(7), Jul 2017, 911-916), doi lingviști demonstrează că oamenii care vorbesc fluent două limbi distincte se raportează diferit la timp, în funcție de contextul lingvistic în care estimează durata evenimentelor. Limbile la care se raportează experimentul au fost engleza și suedeza pe de o parte și greaca și spaniola pe de cealaltă parte. Pentru că scopul acestui demers nu este analiza în detaliu a studiului, răspunsul tehnic, pe care îl tot menționam, este pe scurt, acesta: limbile pe care le vorbim se pot raporta la timp exprimându-l volumetric sau liniar și asta are un impact de percepție asupra timpului. Așa cum noi zicem ”recreația mare”, englezii spun ”long break”, ”recreație mică”și ”short break”, ”timp mult” versus ”long time”, iar exemplele pot continua. Limbi diferite cuprind perspective diferite asupra lumii și modalități diferite de a organiza lumea din jurul nostru.

Am observat recent pe Facebook un anunț plasat într-un grup de specialitate care suna așa: Ce curs bun de time management îmi recomandați? Acest anunț m-a făcut să mă gândesc la sintagma, atât de caracteristică istoriei noastre, formă fără fond. În lumea companiilor multinaționale termenii anglo-saxoni sunt prezenți în mod firesc pentru că vorbim de concepte dezvoltate în culturi care au produs revoluția industrială, au construit capitalismul și au fost preocupate de gestionarea companiilor și a organizațiilor. Problema apare atunci când aceștia sunt abuzați și ceea ce e mai grav când nu există nici un efort de adaptare și de conectare cu profilul nostru cultural.

Multe cursuri care își propun dezvoltarea abilităților de gestionare a timpului și de eficiență personală folosesc direct conceptele produse în culturi diferite. Credem că dacă ne e clară matricea priorităților, diagrama Gantt și folosim o agendă pentru a planifica activități, o să avem un comportament de lucru similar unui german.

Atunci când ne dorim să fim mai eficienți, cred că e nevoie să ne analizăm cel puțin trei tipuri  de relații: cu timpul, cu disciplina și cu motivația.

De ce relația cu timpul e relevantă, și nu doar din punct de vedere lingvistic? Într-o cultură în care ”veșnicia s-a născut la sat” și 50%  din populație e încă rurală în timp ce cealaltă jumătate are încă legături destul de strânse cu ruralul, e posibil ca termenul de ”deadline” să nu reprezinte un reper similar ca pentru un american sau englez. În plus ”îngrășatul porcului în ajun” și învățarea pentru sesiune cu 2-3 zile înainte de examen sunt zicale sau comportamente care demonstrează destul de evident relația noastră cu eficiența și temenele limită.

Pentru că am amintit de liniar versus volumetric în relația cu timpul, mai există și o altă pereche de dimensiuni relevante: liniar și ciclic. Aceste dimensiuni pot fi, de dragul simplității, așezate pe modelele culturale occidentale și respectiv orientale. Sigur, în ecuație intră și ocupațiile primordiale (vânătoare – agricultură) , religia predominantă și modul în care meșteșugurile, industria și tipul de organizare socio-politică sau chiar istoria au influențat raportarea la timp. Poate și de aceea noi suntem capabili să înțelegem expresia ”time is money” dar e posibil să rezonăm emoțional mai bine cu ”dolce far niente” căci nu-i așa, mai e și mâine o zi, noi să fim sănătoși, că mai e până la vară. Asta pentru că percepția ciclică a timpului generează un cu totul alt sentiment al urgenței față de percepția liniară.

Orice efort de organizare, planificare sau eficientizare presupune o abordare sistematică și prin urmare disciplina este una dintre cheile succesului. E suficient să ne uităm în jur ca să observăm relația noastră culturală cu abordarea sistematică, cu regulile, cu procedurile. E foarte posibil ca flexibilitatea noastră în fața regulilor și procedurilor să ne ofere avantaje legate de creativitate sau inovație dar sunt zone precum eficiența, unde acestea să fie contra-productive.

Atunci când abordăm eficiența, inevitabil vorbim și de efort iar orice tip de efort necesită o motivație. Cred că raportul efort/confort și relația noastră cu cele două sunt foarte relevante.  Ne urăm servici’ ușor și energia crește cum se apropie ziua de vineri iar pe toate posturile prezentatorii se tânguie când e luni în timp ce pe Facebook avem valuri de glume pe seama celor două zile. Sigur ”munca e brățară de aur” auzeam când eram copil pentru ca apoi să aud că poți să  muncești ca un prost iar că alții sunt deștepți că și-au găsit un loc călduț. A evita efortul e un semn al inteligenței, iată o valoare care poate să fie ascendentă celei semnificate de brățara de aur.

Expresia ”am muncit o viață întreagă acum vreau să mă odihnesc” , familiară probabil multora, arată și ea o aspirație spre economie de efort.

Oricare ar fi sursele acestei relații, de la nepotrivirea vocației cu soluția de câștig al existenței aleasă, la predispoziția spre confort, cred că ea există și joacă un rol în modul în care ne raportăm la orice efort de a fi mai eficienți.

Deși poate să pară, acesta nu este un demers care vrea să scoată în evidență  trăsături negative ale culturii. Ele par negative în contrast cu alte culturi care valorizează altfel efortul, disciplina și motivația de a munci.  În momentul în care te găsești într-o zonă de confluențe culturale este inevitabil să apară contraste, inadvertențe și dificultăți. Nu orice individ este o copie identică a culturii în care evoluează și există contexte în care efortul, eficiența și motivația sunt cultivate iar oamenii, indiferent de cultură pot fi și motivați și eficienți.

Prin urmare orice demers care își propune să dezvolte abilități de gestionare a timpului și creștere a eficienței trebuie să plece de la caracteristicile culturale generale și de la contextul imediat al organizației care își propune așa ceva. A traduce un curs de ”time management” conceput în Anglia sau Germania și a-l livra așa unui public din alt context cultural e ca și cum ai încerca să instalezi software Android pe un sistem IOS. Posibil să nu meargă.

Și astfel, poate descoperim ce semnificație are că unii cheltuie timp iar noi îl petrecem și poate de ce recreația mare poate fi și lungă și scurtă pentru noi.

 

Un articol de: Lucian Mihai, Trainer, Partner – Interact

Read More

Nu sint o nationalista, as spune chiar ca afinitatea mea cea mai mare merge catre o alta tara decat Romania. Daca as putea alege, as vrea ma degraba sa am un pasaport al lumii si al niciunei tari. Ma identific mai mult cu spatiile dintre tari, cu aerul, si cu putin din toate tarile.

In acelasi timp, daca tot se intampla sa fiu aici, ma gandesc ca e bine sa ma uit si la cum locul acesta poate fi mai bun. Cum pot contribui la un loc in care oamenii care au idei sa aiba o viata decenta, buna.

Cred ca sint multi oameni buni si in aceasta tara, oameni creativi, care au energie, care vor sa depuna eforturi ca sa faca ceva special. Dar trebuie sprijiniti de cei din jur. In acest context, pun intrebarea:

Cand ai cumparat ultima data ceva facut de un antreprenor roman?

Acum cateva luni am intalnit, la o reuniune a Professional Women’s Network, o antreprenoare din Romania care e la inceput de drum. Am cumparat un produs de-al ei, chiar inainte de lansarea firmei, fiind astfel prima ei clienta.

Acum cativa ani, cand am aflat de o alta firma a unei antreprenoare romane, am cumparat cateva zeci de esarfe pentru toate persoanele dragi mie (am trimis si unor prietene in strainatate atunci).

Acum vreo 15 ani, un prieten mi-a prezentat un prieten de-al lui care incepuse o agentie mica de turism. Am inceput sa lucrez cu el si lucrez si in prezent.

Am fost recent in Singapore si am dus cadou unei prietene un colier superb facut de o artista din Romania. De ce? Pentru ca e bine sa investim si in firmele romanesti.

Pentru ca vreau sa cred ca si aici sint oameni care au idei bune, care sint de calitate, care vor sa miste lucrurile, asa cum pot ei, putin cate putin – nu dramatic, nu dintr-o data, pentru ca nu au capacitati de multinationala, dar cred ca schimbarile mari pot sa inceapa si cu pasi mici facuti de mai multi oameni.

Este interesant ca daca o vedeta internationala lanseaza ceva nou (un tricou, o sapca, whatever), imediat ne ducem sa ne cumparam; vrem sa fim ca vedetele, sa ne identificam cu ele. Ni se pare, poate, ca daca purtam aceeasi jeansi ca o vedeta, sintem ca ea… punem banii nostri acolo unde oricum exista foarte multi bani.

Cred insa ca pentru ca o societate sa functioneze mai bine, sa creasca, e bine sa investim si in oamenii ei. Sa ne ducem sa dam bani si pe o rochie facuta de un roman; pe o carte scrisa de un roman; sa alegem un trainer roman; sa mergem si la o cafenea a unui roman; sa cumparam produse facute de romani (acum cateva zile m-am intalnit cu o clienta care comandase zacusca de la un mic antreprenor roman din Brasov).

In acest context, va propun sa ne gandim cand cumparam un produs, un serviciu, daca putem cumpara ceva facut de un roman, o firma romaneasca – desigur, la o calitate similara unui produs, serviciu facut de cineva din strainatate. Putem influenta schimbari mai mari intr-o tara prin acte mici facute cu consecventa.

Voi incheia cu intrebarea:

Cui din aceasta tara ai dat sanse in ultimul an?

 

Un articol de: Georgeta Dendrino, Managing Director – Interact

Read More